Försvarsministern: "En mycket farlig insats"

En vÀpnad styrka pÄ cirka 150 personer ska evakuera svenskar i Sudan. Den militÀra insatsen kan bli den farligaste för Försvarsmakten pÄ mÄnga Är.

Försvarsminister PÄl Jonson (M) anlÀnder till kammaren nÀr riksdagen ska debattera om svenskt deltagande med vÀpnad styrka för evakueringsinsats av svenskar frÄn Sudan.

Försvarsminister PÄl Jonson (M) anlÀnder till kammaren nÀr riksdagen ska debattera om svenskt deltagande med vÀpnad styrka för evakueringsinsats av svenskar frÄn Sudan.

Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Politik2023-04-23 07:02

PÄ regeringens begÀran sade riksdagen i dag ja till att skicka en vÀpnad styrka för att evakuera framförallt svensk ambassadpersonal med familjer i Sudan.

Styrkan eller delar av styrkan finns redan i regionen och vÀntar pÄ rÀtt tillfÀlle för att göra insatsen.

– Den Ă€r mycket farlig och mycket krĂ€vande, sĂ€ger försvarsminister PĂ„l Jonson (M).

NÀr evakueringen ska genomföras avgör Försvarsmakten och tidpunkten beror pÄ situationen i huvudstaden Khartum.

– SĂ€kerhetssituationen pĂ„ marken förĂ€ndras hela tiden, sĂ€ger Jonson.

Det fanns pÄ söndagen uppgifter om ett vapenstillestÄnd, som skulle kunna möjliggöra en snabb evakuering.

Tidpunkten beror ocksÄ pÄ hur Sverige kan samarbeta med andra lÀnder som försöker fÄ ut sina medborgare ur Sudan. Enligt uppgift till TT har dialog förts med bland annat Frankrike.

LÀget förvÀrrades

Redan i onsdags fick Försvarsmakten regeringens uppdrag att bistÄ ambassaden i Khartum med evakuering av svensk personal med familjer.

DÄ sÄg man framför sig att svenskarna skulle kunna ta sig till flygplatsen och att militÀr personal dÀr skulle finnas pÄ plats som skydd. Styrkans vÄldsmandat var dÄ begrÀnsat till sjÀlvförsvar.

Sedan dess har sÀkerhetslÀget försÀmrats. DÀrför bad regeringen i lördags riksdagen om ett utökat mandat för en militÀr insats. Det mandatet innebÀr en rÀtt att ta till vapenvÄld mer offensivt.

Det kan innebÀra att svenska soldater tar sig in i Khartum, dÀr strider rasar, för att hÀmta svenskar. Om de hindras pÄ vÀgen ska soldaterna ha rÀtt att ta till vÄld. Det kan till exempel handla om fritagningar.

Enligt uppgift till TT ska Sudans regeringen ha sagt ja till insatsen.

Cirka 150 man

Försvarsmakten har genomfört evakuering utomlands tidigare, men denna insats Àr unik, enligt Jonson. Inte minst genom hur snabbt riksdagen fattat beslutet.

Riksdagens mandat innebÀr att regeringen kan lÄta Försvarsmakten utföra en evakueringsinsats med upp till 400 man.

Enligt uppgift till TT rĂ€knar man med att det i praktiken handlar om 140–150 man. Det rör sig om elitsoldater, med vana av luftburna insatser.

Jonson vill inte gÄ in nÀrmare in pÄ hur evakueringsinsatsen kan komma att utföras och vilka resurser styrkan har.

– Jag hĂ€nvisar till operationssekretess till förmĂ„n för skyddet för de soldater som behöver genomföra en mycket krĂ€vande och farlig insats, sĂ€ger han.

Även ordförande i riksdagens utrikesutskott, Aron Emilsson (SD) understryker de stora riskerna.

– Det Ă€r ett betydande ansvar som regering och riksdag nu tar pĂ„ sig. Men det finns inga alternativ, sĂ€ger han.

Kan ej vÀnta

TT: Kan man inte vÀnta tills det har lugnat ned sig?

– Evakuering mĂ„ste ske. Det handlar om att beredskapslager, förnödenheter, tillgĂ„ng till proviant pĂ„ ambassaden och hemma hos de ambassadanstĂ€llda hĂ„ller pĂ„ att ta slut. SĂ„ det Ă€r ett oerhört kritiskt lĂ€ge, sĂ€ger Emilsson.

"För de svenska medborgarna i Sudan Àr situationen mycket allvarlig. Det Àr förenat med livsfara att förflytta sig ens korta strÀckor i Khartoum, Àven med bepansrade fordon", stÄr det i underlaget till riksdagens beslut.

Samtliga riksdagspartier stÄr bakom insatsen.

– NĂ€r svenska liv stĂ„r pĂ„ spel utomlands sĂ„ Ă€r det viktigt att vi har en enighet om hur vi ska hantera det hĂ€r, sĂ€ger Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

– Detta Ă€r ett oerhört farligt och komplicerat uppdrag. Kanske det farligaste som Försvarsmakten ska genomföra pĂ„ mĂ„nga Ă„r.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!