S: Statsministern krishanterar från hängmattan

Socialdemokraternas Morgan Johansson sågar statsminister Ulf Kristerssons frånvaro i offentligheten under korankrisen. –Han har skött kommunikationen via Instagram från hängmattan.

Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson Morgan Johansson anländer till Riksdagens utrikesutskott på torsdagen.

Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson Morgan Johansson anländer till Riksdagens utrikesutskott på torsdagen.

Foto: Oscar Olsson/TT

Politik2023-07-27 14:25

På torsdagen informerade regeringen riksdagens utrikesutskott om den pågående korankrisen. Efter mötet riktar Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson hård kritik mot hur regeringen hanterat den senaste tidens händelser.

– Det finns mycket som tyder på att man inte har varit så aktiva som vi hade velat att man skulle vara, säger Johansson och tillägger att han inte tycker att regeringen har skött kommunikationen med vare sig offentlighet eller riksdag "som man kan förvänta sig".

Efterlyser närvaro

Hade Socialdemokraterna suttit i regering hade det enligt Johansson hanterats på ett helt annat sätt.

– Då hade det varit full uppställning med presskonferenser med statsminister, utrikesminister, justitieminister – om inte dagligen så nästan på. När det är sådana här kriser så är det närvaro som behövs, det är viktigare än allt annat.

– Att sköta kommunikationen via Instagram från hängmattan duger inte när vi är i en sådan här allvarlig situation. Då krävs att statsministern visar ledarskap och svarar på de frågor som allt fler ställer.

Kristersson avfärdar

Statsminister Ulf Kristersson (M) avfärdar kritiken.

– Det där är nonsens. Jag har lett det här arbetet naturligtvis, men det är många ministrar som utför sina uppgifter, sedan synkroniserar och samordnar jag detta på daglig basis, säger Kristersson till TT.

– Det där är människor som inte vet hur en regering fungerar.

TT: Men borde inte statsministern kliva fram och förklara regeringens syn på läget när många är oroliga?

– Det gör jag ju hela tiden. Nu gör vi ju det dessutom mycket detaljerat från olika perspektiv. Från utrikespolitikens, trossamfundens, näringslivets och från brottsbekämpningens. Det är därför man har kvalificerade ministrar, säger Kristersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om