Statsvetare oroas för radikaliserat Nyans

Statsvetare tror att partiet Nyans kan få framgångar i det kommande kommunalvalen, men befarar samtidigt att partiet kan komma att radikaliseras.

Nyans partiledare Mikail Yüksel talar på Stortorget i Malmö i april.

Nyans partiledare Mikail Yüksel talar på Stortorget i Malmö i april.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2022-08-27 19:38

Andreas Johansson Heinö är statsvetare och förläggare på Timbro förlag, som är knutet till den liberala tankesmedjan med samma namn. Han tycker det är "väldigt svårt" att bedöma Nyans potential i förväg.

"Svårigheten är att Nyans i princip uteslutande försöker attrahera de väljare som är svårast för opinionsinstituten att nå. Stiftelsen Doku gjorde en undersökning i Angered i våras som indikerade dels att kännedomen om partiet är ganska låg även i förorten, dels att bilden av partiet var positiv bland dem som kände till det", skriver Andreas Johansson Heinö i ett mejlsvar till TT.

Men han vill inte helt avskriva partiets chanser.

"Jag tror inte man ska utesluta att partiet kan mobilisera tillräckligt i strategiskt utvalda områden för att ha en chans på enstaka mandat till kommunfullmäktige i Malmö eller Göteborg. Vilket i sig vore en stor framgång. Men på nationell nivå är de chanslösa, den här gången", anser Andreas Johansson Heinö.

Mobilisera soffliggare

Maria Solevid är docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

TT: Finns det exempel på något parti som tidigare försökt och lyckats locka "valskolkare" i invandrargrupper?

"Jag känner inte till någon forskning om detta. Men vi vet att SD varit ganska duktiga på att mobilisera från soffan, men huruvida Nyans kommer lyckas med samma sak bland utrikes födda väljare kan jag inte uttala mig om", svarar Maria Solevid via mejl.

Statsvetarna Sten Widmalm och Thomas Persson på Uppsala universitet omnämner Nyans i en rapport om "religiöst orienterade aktörer" och skriver att "jämförelsen med mer extrema politiska rörelser inte är särskilt långsökt". De syftar då på Nordiska Motståndsrörelsen (NMR), Antifascistisk aktion (Afa), Demokratiska fronten för Palestinas befrielse (DFLP), pro-palestinska Grupp 194, Muslimska brödraskapet och muslimska studieförbundet Ibn Rushd.

– Graden av radikalisering varierar mellan dessa grupper. Men alla har radikala inslag. Min uppfattning är att Nyans kan komma att gå i sådan riktning så att de närmar sig några av de nämnda gruppernas grad av radikalisering, säger Sten Widmalm.

Nyans kan radikaliseras

Rapportförfattarna grundar sitt påstående på att partiledaren Mikail Yüksel och partikolleger i en debattartikel förespråkat att Lars Vilks konstverk Nimis borde brännas ner.

Partiet har också argumenterat för att Centrum för kunskap och säkerhet (CKS) i Borås som "arbetar mot våldsbejakande extremism och kriminalitet" borde läggas ner. Partiet har även försvarat Safirskolan, som stängdes sedan det bland annat framkommit att skolan bedrivit könsuppdelad undervisning, inte välkomnat elever som menstruerar och tvingat elever att delta i bönestund.

Sydsvenskan/HD:s nyligen publicerade granskning av partiets 25 kandidater i Skåne visade att var femte kandidat spridit konspirationsteorier eller hat mot judar och shiamuslimer.

– En deprimerande och alarmerande utveckling. Det visar ju att det är värre än vi befarade när vi skrev rapporten i slutet av förra året, säger Sten Widmalm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!