Musinvasion att vÀnta i vinter

Det rasslar i vĂ€ggarna sĂ„ hĂ€r Ă„rs. NĂ€r vinterkylan stĂ„r för dörren gör Ă€ven mössen det. Enligt flera försĂ€kringsbolag har antalet saneringar ökat kraftigt. –Kurvan gĂ„r spikrakt uppĂ„t, sĂ€ger Erik Arvidsson, skadeförebyggare pĂ„ Folksam.

Mössen gillar att ta sig in i husen sÄ hÀr Ärs. Arkivbild.

Mössen gillar att ta sig in i husen sÄ hÀr Ärs. Arkivbild.

Foto: Julian Stratenschulte/AP/DPA/TT

Skadedjur2021-11-20 19:02

NĂ€r hösten gör sitt intĂ„gande Ă€r det inte bara vi som kurar ihop oss i husets vĂ€rme. Även mössen söker sig till vĂ„ra bostĂ€der för att fĂ„ vĂ€rme och mat.

– Vi kan se en tredubbling sedan 2019 pĂ„ vĂ„ra saneringsbesök, sĂ€ger Erik Arvidsson, skadeförebyggare pĂ„ Folksam.

Det vanligaste Àr att mössen kommer pÄ besök nÀr det börjar bli lite kyligt i september och oktober.

– Men Ă€ven om vi snart gĂ„r in i december sĂ„ Ă€r det fortfarande fullt möjligt att möss spatserar runt och söker sig in i bostĂ€der pĂ„ grund av en mild höst i södra Sverige, sĂ€ger han.

Högt tryck

Springet brukar börja nÀr det blir lite kyligare och innan snön kommit. Snön kan annars rÀcka till som ett isolerande tÀcke för mössen, enligt Jonas Sandström, chef för skadedjursservice och förebyggande arbete, pÄ LÀnsförsÀkringar VÀsterbotten.

– Vi ser ocksĂ„ en vĂ€ldigt stor ökning av gnagare. Vi har nu stora delar lĂ€ngs kusten dĂ€r det inte finns nĂ„gon snö och dĂ„ kommer gnagarna in i bostĂ€derna helt enkelt, sĂ€ger han.

Enligt Sandström har de sett av ett vÀldigt högt tryck sedan i slutet av september.

– Det Ă€r en otroligt stor skillnad hĂ€r i jĂ€mförelse med förra Ă„ret. För VĂ€sterbottens rĂ€kning fĂ„r vi gĂ„ ett par Ă„r bakĂ„t för att se en sĂ„dan hĂ€r hög aktivitet.

Ökningen stĂ€mmer överens med bilden som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har via sin applikation "Mus i hus", dĂ€r folk rapporterar in fall, samt via deras fĂ„ngster.

– Jag tror att ökningen har att göra med den stora vĂ€rmeböljan och de skogsbrĂ€nder som vi hade 2018, sĂ€ger gnagarexperten Frauke Ecke, universitetslektor vid SLU i UmeĂ„.

FröförrÄd

– En effekt var att lönn, ask, och Ă€ven ek och bok i södra Sverige, slĂ€ppte vĂ€ldigt mĂ„nga frön som gynnade mössen. Det finns fortfarande delar av det förrĂ„det som ligger kvar pĂ„ marken.

– I norra Sverige tillkommer det att det Ă€r ganska blött i skogarna och utomhus, och dĂ„ letar sig mössen inomhus för bĂ€ttre levnadsvillkor och mat.

En förklaring till den kraftiga ökningen av saneringar förra sÀsongen Àr ocksÄ att Kemikalieinspektionen i december 2019 förbjöd anvÀndning av bekÀmpningsmedel mot möss för privatpersoner, enligt Anticimex.

Hittills i Ă„r har Anticimex hanterat 8 072 saneringar av möss sedan i september, men sĂ€songen Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n slut Ă€n.

– Vi har inga signaler om att det ska vara extremt mycket möss Ă€n sĂ„ lĂ€nge, sĂ€ger Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert pĂ„ Anticimex.

TÀta hÄligheter

Han tipsar om nÄgra enkla sÀtt att hÄlla mössen borta.

– Det Ă€r bra om man försöker tĂ€ta smĂ„ hĂ„ligheter, glipor under nĂ„gon dörr och ett trasigt ventilationsgaller, sĂ€ger Persson Vinnersten, och fortsĂ€tter:

– Det finns ocksĂ„ godkĂ€nda musfĂ€llor, dĂ€r vi i första hand rekommenderar klassiska slagfĂ€llor.

Det kan ocksÄ vara klokt att plocka undan allt det som mössen tycker om och att man diskar undan och tar ut sopor.

Men ett av de mest effektiva "medlet" mot möss Àr ÀndÄ katten.

– Katter Ă€r jĂ€ttebra mot möss. Till viss del kan det vara enbart lukten av katten som kan vara avstötande framför allt för möss.

RÀttad: I en tidigare version angavs felaktig uppgift om anvÀndning av bekÀmpningsmedel för privatpersoner.

Fakta: SÄ sÀkrar du ditt hus

HÄll rent i kÀllaren och pÄ vinden.

Stapla inte ved, trÀdgÄrdsmöbler eller brÄte vid fasaden.

Se till att grÀset Àr kortklippt runt huset, och undvik buskar, klÀttervÀxter och trÀd nÀra fasaden.

Mata inte fÄglar eftersom mössen lockas till resterna.

Se till att mat inte ligger framme, anvÀnd förslutande förpackningar och töm skafferiet i sommarstugan.

Se till att anslutningar till rör Àr tÀta, exempelvis under diskbÀnken och elementrör.

TÀta synliga hÄl i husgrunden och sÀtt smÄmaskigt metallnÀt över ventiler.

KĂ€lla: Anticimex


Fakta: Möss

Husmus, mindre skogsmus och större skogsmus Àr de vanligaste arterna i Sverige.

Husmusen bygger gÀrna sina bon i vÀggar, pÄ vindar eller under golv. Den Àr allÀtare, men tycker bÀst om frukt, frön, gryn, mjöl, spannmÄl och spannmÄlsprodukter.

Skogsmöss lever helst i naturen men kan pÄ hösten söka sig in i vÄra hus för att fÄ vÀrme och föda inför vintern. De föredrar nötter, skott och knoppar, men kan Àven livnÀra sig pÄ stearin och tvÄl.

En mus kan ta sig in genom ett hÄl med bara 6 millimeter i diameter.

KĂ€lla: Anticimex

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!