Prognos: Så länge varar väderfenomenet El Niño

Det påverkar vädermönster men ger också den globala medeltemperaturen en skjuts.

El Niño-effekter som ökad nederbörd drabbar vanligtvis delar av södra Sydamerika, södra USA, Afrikas horn och Centralasien. Bilden är tagen i USA-delstaten Kalifornien i augusti i år.

El Niño-effekter som ökad nederbörd drabbar vanligtvis delar av södra Sydamerika, södra USA, Afrikas horn och Centralasien. Bilden är tagen i USA-delstaten Kalifornien i augusti i år.

Foto: Mark J. Terrill/AP/TT

Väder2023-11-09 19:28

Väderfenomenet El Niño gjorde entré tidigare i år och väntas hålla i sig till minst april 2024, enligt FN:s meteorologiska organisation WMO.

Kulmen nås sannolikt under november till januari, tror WMO.

El Niño, som uppstår i Stilla havet, är ett naturligt fenomen men utvecklas i ett klimat som förändras på grund av människans utsläpp. Ofta märks El Niños påverkan på den globala temperaturen i hav och på land först året efter det att fenomenet uppstått.

Flera globala värmerekord har dock noterats i år, bland annat var oktober i snitt den varmaste oktober som uppmätts.

"Som ett resultat av rekordhöga land- och havstemperaturer sedan juni är 2023 på väg att bli det varmaste året som registrerats. Nästa år kan bli ännu varmare", skriver WMO-chefen Petteri Taalas.

Fakta: Värme och nederbörd

El Niño och La Niña är faser i vädercykeln El Niño-Southern Oscillation (ENSO). El Niño värmer upp ytvattnet i de östra delarna av Stilla havet medan La Niña kyler av.

El Niño återkommer i genomsnitt vartannat till vart sjunde år och varar vanligtvis nio till tolv månader. Kulmen sker ofta kring jul, därav namnet El Niño (gossebarnet).

El Niño-effekter som ökad nederbörd drabbar vanligtvis delar av södra Sydamerika, södra USA, Afrikas horn och Centralasien, medan svår torka kan förekomma över Australien, Indonesien och delar av södra Asien.

Tidigare under 2023 avslutades en flera år lång episod av La Niña. I somras meddelade den amerikanska myndigheten NOAA att El Niño officiellt gjort entré i Stilla havet.

Källor: WMO, SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!