Anders Andersson (KD): "Funnits en dold agenda"

"Sotdöd har varit arbetsmetoden från såväl tjänstemän som ledande politiker", säger Anders Andersson (KD) efter beskedet att Järnforsens skola hotas av nedläggning.

Anders Andersson (KD) är starkt kritisk till förslaget att stänga Järnforsens skola till hösten.

Anders Andersson (KD) är starkt kritisk till förslaget att stänga Järnforsens skola till hösten.

Foto: Charlotte Madestam

Järnforsen2023-05-09 14:48

Politikern från Järnforsen är besviken på förslaget från barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott.

– Jag har under mer än ett års tid tillsammans med föräldrar som kämpar för sin skola skickat in olika förslag till såväl barn- och utbildningsnämnden som kommunstyrelsen. Men tydligen har det funnits en dold agenda som pekar mot nedläggning. För under tiden från februari 2022 och fram till idag har egentligen inga aktiva beslut tagits som lyfter skolan och säkrar dess framtid, säger Anders Andersson i en kommentar.

undefined
Anders Andersson (KD) är starkt kritisk till förslaget att stänga Järnforsens skola till hösten.

Han menar att man drar undan mattan för utveckling av Järnforsen genom att avveckla skolan.

– Det är dessutom upprörande att läsa att frågorna till föräldrar som har barn på andra skolor ligger som grund för beslutet. Det är "klart som korvspa" att inte föräldrar i nuvarande läge säger att man vill flytta sina barn till Järnforsen när man under ett års tid kunnat följa hur nedläggningen planerats, säger Anders Andersson och fortsätter:

– För att få ett positivt svar från föräldrar och fler barn till skolan i Järnforsen så krävs det beslut om att man vill utveckla skolan och att det finns en långsiktighet. Då kan det finnas fler som väljer den lilla skolan med dess fördelar. Det man nu redovisar är inte seriöst, det är nästan så dumt så klockan stannar.

Har det funnits en dold agenda i frågan?

– Nej, det är ingen som har dragit ut några byrålådor och visat mig det. Så det är något som han vet men inte jag i så fall, säger Magnus Hultman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

undefined
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Magnus Hultman (M) förnekar att det har funnits en dold agenda.

Han anser att bevisbördan ligger på Anders Andersson.

– Vet han om detta så kan han ta fram bevisen, tycker jag. Men det finns givetvis ingen dold agenda utan det är ett nuläge som vi tar ett moget beslut efter.

Förslaget skickas nu vidare till barn- och utbildningsnämnden och kommunfullmäktige för beslut. Enligt Magnus Hultman är en majoritet av kommunpolitikerna för att stänga skolan.

– Vi har fått ja ifrån oppositionen på detta, säger han och konstaterar att ett enigt arbetsutskott i nämnden står bakom förslaget.

– M, C och S säger ja till detta förslaget. Våra partigrupper är också eniga om detta, inklusive min egen givetvis.

undefined
"Jag tror ingen egentligen, oavsett parti, vill lägga ner en skola", säger kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C).

Kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C) säger sig inte heller känna till någon dold agenda.

– Som jag upplever det har man bedömt det utifrån situationen och elevantalet till hösten i Järnforsen, säger Lars Rosander.

På frågan när Centerpartiet tog ställning i frågan säger Rosander att det har förts en dialog i alla partier.

– Tidpunkter för det ena eller det andra vet jag inte, utan det har i alla partier diskuterats en längre tid. Det är först nu det blir ett konkret förslag till beslut.

Hur involverad har du varit som ordförande i kommunstyrelsen?

– Lika mycket som alla andra, varken mer eller mindre. Det här har diskuterats på partiernas möten generellt sett. Det är framför allt företrädare för barn- och utbildningsnämnden som har redovisat förutsättningarna och bakgrunden och framhållit argument för och emot olika åtgärder.

Rosander tror att ingen, oavsett parti, egentligen vill lägga ner en skola.

– Men utifrån det elevunderlag som finns med 15 elever är det svårt att bedriva en undervisning som uppfyller lagar och riktlinjer. Det är nog smärtsamt för alla partier. Jag tycker att det har framgått att ledamöterna i arbetsutskottet framhållit att det är för barnens skull. Det är det viktigaste. Sedan kan man tänka på en ort och utveckling. Men det viktigaste är barnens undervisning och gemenskap med andra elever.

Vimmerby Tidning har sökt föräldraföreningen i Järnforsen för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!