Så blir vädret under julhelgen – och då kommer snön

En solig julafton utan någon snö i sikte blir det i år. Men på annandagen får vi i vart fall en liten stund med de vita flingorna.

Någon snö blir det inte på julafton i år, men solen får vi i alla fall se.

Någon snö blir det inte på julafton i år, men solen får vi i alla fall se.

Foto: Paul Kleiven

Kalmar län2020-12-24 10:30

Under julaftons morgon täcktes Småland av ganska tjocka moln, men de drar under dagen söderut och några solglimtar ges under eftermiddagen innan det återigen blir mörkt. Temperaturen ligger runt nollan och sjunker under kvällen och natten ner till minusgrader. Det betyder att det även är halt på vägarna och att de som ger sig ut bör vara extra försiktiga.

Någon vit jul ser det inte ut att bli – åtminstone inte förrän på annandagen.

– Framåt kvällen på annandagen kommer ett snöfall in västerifrån, men det är ingen snö som stannar utan det övergår ganska snabbt i blötsnö och regn, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

– På höglandet finns det en liten möjlighet att det stannar kvar lite, men det är tveksamhet eftersom temperaturen kommer ligga runt noll eller någon enstaka plusgrad. Det blir också mildare efter det. 

De senaste åren är det inte särskilt ofta som vi fått en vit jul, berättar Moa Hallberg. Senast det var tjockt med snö på julafton var 2012. Även om det 2018 även var snö på sina ställen, främst på höglandet.

– Tittar man på möjligheten till en vit jul utifrån data från åren 1930 till 1980 ligger den på ungefär 40 till 50 procent. Nu är det lite mer sällan eftersom medeltemperaturen de senaste åren varit lite varmare. 

Karta: SMHI
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!