SMHI: "Runt 1 000 blixturladdningar"

Under natten till torsdagen drabbades delar av landet av kraftiga blixtnedslag. I länet var det omkring 1 000 blixturladdningar enligt SMHI.

Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Foto: Most Photos/nilsrasmus

Kalmar län2018-08-09 11:17

Det var under gårdagen som en kallfront drog in över Kalmar län och bidrog till ett stort åskoväder under natten till torsdagen. Enligt Jon Järpeland, meteorolog på SMHI, var det sent under kvällen som åskan kom till länet.

– Som mest var det vid 23-tiden eller nästan vid midnatt. Det var då åskovädret passerade norra Kalmar län och södra Östergötland, säger han.

Under torsdagen görs uträkningar för att se hur många blixtar som slagit ned runt om i landet. SMHI vet ännu inte hur många blixtnedslag som inträffade men bekräftar att det varit många blixturladdningar.

– Det kom ett stråk med mycket blixtar. Vi räknar det till omkring 1 000 blixturladdningar. Då pratar vi inte bara om faktiska blixtnedslag utan även när blixtarna går mellan molnen. Det var under en ganska kort tidsperiod under natten som vi hade ett område med kraftig åska. Det passerade södra Östergötland och norra Kalmar under natten, säger Jon Järpeland.

Åskovädret rörde sig under onsdagen över flera av länets kommuner innan det passerade Östergötland.

– Tyngdpunkten låg över de allra nordligaste kommunerna i Kalmar län. Det är från Västervik, Överum och norrut som det har varit mest i det stråket, säger han.

Även Vimmerby kommun ska ha påverkats av ovädret, men i mindre utsträckning.

– Vimmerby har legat i kanten av åskovädret, men om det har förekommit åska så har det varit precis i utkanten av centrum, säger han.

Anledningen till den kraftiga åskan ska vara en kallfront som drog in över Kalmar län.

– Det kom i samband med en kallfront som rörde sig över landet. Tidigare under dagen hade vi varm luft över landet och senare kom det även in fuktigare och svalare luft. Fronten som bildades då var det som gjorde att det blev mycket urladdningar, säger Jon Järpeland.

Trots åskovädret igår natt väntas torsdagen fyllas av både sol och värme.

– Idag ser det ut att vara solen som kommer dominera. Det är inte speciellt mycket moln på himlen. Under morgonen var det lite skurar som är resterna av nattens oväder men de har nu rört sig ut över Östersjön. Bakom kallfronten är det soligt väder som väntar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!