TBE-vaccinet slut – i hela kalmar län

Vaccinet mot sjukdomen TBE­ – fästingburen hjärninflammation – är inte bara slut i Kalmar län, utan i hela Sverige. Nu går infektionsmottagningen på länssjukhuset i Kalmar ut och ger återbud till de som redan bokat tid.

Foto: Anders Sjögren

Kalmar län2018-06-27 19:02

I år har det varit ovanligt många som har velat vaccinera sig mot TBE. På grund av den höga efterfrågan har nu vaccinet tagit slut på länssjukhuset i Kalmar, det rapporterar tidningen Barometern.

– Vi sitter just nu och ringer återbud till patienter som som var bokade för vaccinering, vi har inte något vaccin kvar, säger Märit Edsand på infektionskliniken på länssjukhuset i Kalmar, till tidningen Barometern.

I dagsläget kan de inte meddela när vaccinet finns tillgängligt igen. Till Barometern säger Märit Edsand att det senaste hon hört är att de ska få besked i mitten av juli om de kan få tillgång till mer vaccin.

Vad är TBE?

TBE är en virussjukdom som sprids via fästingar. TBE kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena. De flesta som smittas får enbart lindriga besvär såsom feber och huvudvärk. Däremot får upp till en tredjedel hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation. Det är fler män än kvinnor som smittas av TBE. Dödsfall i TBE förekommer men risken är väldigt liten i Sverige.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!