Kommunen vill ge mindre pengar till konst

Stora investeringar gräver hål i kommunens ekonomi. Nu vill man minska pengarna som ska gå till konstnärlig gestaltning vid byggen i Kinda.

Hackelhallen är ett exempel på ett resultat av enprocentsregeln. Konstnären Julius Nord fick i uppdrag att smycka exteriören så att den avspeglade aktiviteterna i och utanför hallen samt representerade Kindalandskapet.

Hackelhallen är ett exempel på ett resultat av enprocentsregeln. Konstnären Julius Nord fick i uppdrag att smycka exteriören så att den avspeglade aktiviteterna i och utanför hallen samt representerade Kindalandskapet.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2024-01-18 20:00

I februari 2018 klubbade Kinda kommun igenom enprocentregeln. Det innebar att en procent vid offentlig nyproduktion med en prislapp på över fem miljoner kronor skulle gå till konstnärlig gestaltning.

Nu knappt fyra år senare vill samhällsbyggnadsnämnden ändra beslutet. 

Förslaget, som fullmäktige väntas rösta igenom, är att en procent av den totala budgeten vid projekt och investeringar som kostar över fem miljoner kronor fortsatt ska avsättas till konstnärlig gestaltning. Men nu införs också ett maxbelopp på 500 000 kronor.

undefined
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Conny Forsberg (S) menar att kommunen står inför stora investeringar och ett ansträngt ekonomiskt läge. Därför får enprocentsregeln stryka på foten.

Anledningen till ändringen är att ekonomin är ansträngd, menar Conny Forsberg (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

– Det är tuffa tider och då måste kommunens kärnverksamhet prioriteras. Och det blir extremt mycket pengar när man har riktigt stora investeringar. Det har vi inte haft tidigare.

Conny Forsberg nämner investeringar som nya förskolan Hackel (60 miljoner), den nya skolan i Rimforsa (160 miljoner) och den förskola i Kisa som ska ersätta Tornhagen (här finns än så länge ingen budget). Dessa projekt gräver djupa hål i kommunens plånbok, menar han.

– I revideringen ingår att ta med kostnaden för konstnärlig gestaltning redan vid planeringsstadiet, så att pengarna finns med i projektbudgeten från början. Idag har man fått lägga de här pengarna utanför så att säga.

Försöker ni ta er ur kravet på konstnärlig gestaltning?

– Nej, inte alls.

Varför är kulturen inte lika viktig som kärnverksamheten?

– Det har inte med det att göra. Kulturen är precis lika viktig, självklart, men vi måste titta överallt var vi kan spara pengar. Det här förslaget kommer från förvaltningen ursprungligen. Det blir så extrema pengar nu när vi har så jättedyra investeringar framför oss. Normalt sett har vi inga problem med det här.

undefined
Sjögatans gruppbostad smyckades 2019 med konstverket "Våren" av Hasti Radpour. Ett annat resultat av enprocentsregeln.

Är det någon mer kulturverksamhet där ni kommer att göra förändringar?

– Nej, inte planerat.

Kindaborna kommer inte att märka av att enprocentsregeln nu kommer att ändras, tror Conny Forsberg.

– Det kommer att bli någon form av konstnärlig gestaltning vid samtliga kommunala byggen.

Nya räddningsstationen väntas vara klar i vår. Även den ska utsmyckas. Men där lägger nämndens ordförande locket på.

– Det är redan klart hur det kommer att bli. Nämnden kommer att få en föredragning på kommande sammanträde. Jag och presidiet har redan sett förslaget. Det är jättespännande, säger Conny Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!