Lex Sarah-utredningar visar misstag hos socialtjÀnsten

I september upprÀttades tre anmÀlningar enligt lex Sarah. Utredningarna börjar nu bli klara, och visar pÄ flera brister.

Örjan Eng (överst) och Johan Karlsson Lobos (nederst) har utrett de lex Sarah-anmĂ€lningar som upprĂ€ttades i Kinda under september. I ett av fallen har Örjan Eng funnit brister i socialtjĂ€nstens agerande.

Örjan Eng (överst) och Johan Karlsson Lobos (nederst) har utrett de lex Sarah-anmĂ€lningar som upprĂ€ttades i Kinda under september. I ett av fallen har Örjan Eng funnit brister i socialtjĂ€nstens agerande.

Foto: Jennie Lindholm/Privat

Kinda kommun2022-12-07 19:00

Mot slutet av 2020 framkommer att det uppstÄtt stora brÄk mellan förÀldrarna pÄ ett familjehem. SocialtjÀnsten lÄter dÄ pojken som Àr placerad dÀr bo hos sin morfar istÀllet. Men bara nÄgra veckor senare flyttar de tillbaka pojken igen. Om situationen i hemmet blivit bÀttre Àr det ingen som undersöker. Det finns i varje fall ingen dokumentation om det.

– Det som borde dokumenterats framförallt Ă€r den bedömning man gör kring de uppgifter som inkommer gĂ€llande familjehemmets interna relationer, och hur det kommer sig att vĂ„r bedömning uppenbart Ă€r att pojken kan kvarstanna i familjehemmet trots uppgifter av allvarlig karaktĂ€r, sĂ€ger Örjan Eng, chef pĂ„ myndighetskontoret (tidigare Individ- och familjeomsorg), som utrett Ă€rendet.

– DĂ€r finner jag att vi har brustit.

År 2021 gjorde Inspektionen för vĂ„rd och omsorg (Ivo) en tillsyn av kommunens verksamhet dĂ€r brister uppdagades. Örjan Eng menar att myndighetskontoret efter den tillsynen vidtagit Ă„tgĂ€rder som ska förhindra att liknande saker hĂ€nder i framtiden. Det handlar bland annat om utbildning i handlĂ€ggning och dokumentation, och möten dĂ€r handlĂ€ggare gĂ„r igenom sina Ă€renden tillsammans med gruppchef.

Har man inte haft utbildningar och gÄtt igenom Àrenden ihop med chefer tidigare?

– Det förutsĂ€tter jag att man har, men nu nĂ€r Ivo-granskningen kom blev det mera allvar, att "sĂ„ hĂ€r fĂ„r det inte fortsĂ€tta", sĂ€ger Örjan Eng, som haft sin tjĂ€nst sedan maj 2021.

undefined
I september upprĂ€ttades tre lex Sarah-anmĂ€lningar i Kinda, de första pĂ„ hela Ă„ret. Ärendena har utretts, och nu Ă„terstĂ„r för politiker att besluta om bristerna som pĂ„visats ska skickas vidare till Ivo för vidare granskning. (Arkivbild)

Örjan Eng har Ă€ven utrett ett fall dĂ€r en person enligt egen utsago ska ha blivit utsatt för sexuella övergrepp i sitt familjehem under sommaren 2022.

– Vi vet inte riktigt vad som har hĂ€nt, men det Ă€r inte vĂ„r sak att utreda, utan det jag tittade pĂ„ hĂ€r Ă€r om vi vidtaget de Ă„tgĂ€rder vi vĂ€ntas vidta nĂ€r uppgifter av sĂ„ hĂ€r kĂ€nslig karaktĂ€r kommer till vĂ„r kĂ€nnedom. Har vi kontaktat polis, flyttat pĂ„ ungdomen, erbjudit stöd, och dĂ€r konstaterar jag ganska fort att vi gjort alla de delarna, sĂ„ dĂ€r ser jag inte att vi har brustit.

Trots polisanmĂ€lan ser Örjan Eng utifrĂ„n det hĂ€r fallet inte anledning att Ă€ndra nĂ„gra rutiner för hur familjehem vĂ€ljs ut.

Hur kan det ÀndÄ ha blivit sÄ hÀr dÄ, om det visar sig ha skett sexuella övergrepp pÄ familjehemmet?

– Ingen aning, det vet jag inte. Det Ă€r naturligtvis beklagligt nĂ€r sĂ„dant uppdagas men SocialtjĂ€nsten kan inte styra enskilda personers handlingar.

undefined
"Det som borde dokumenterats framförallt Ă€r den bedömning man gör kring de uppgifter som inkommer gĂ€llande familjehemmets interna relationer, och hur det kommer sig att vĂ„r bedömning uppenbart Ă€r att pojken kan kvarstanna i familjehemmet trots uppgifter av allvarlig karaktĂ€r." SĂ„ sĂ€ger Örjan Eng om det fall dĂ€r en pojke bott i ett familjehem, trots uppgifter om kraftiga brĂ„k i hemmet.

Den tredje lex Sarah-anmÀlan handlar om trygghetslarm inom Àldreomsorgen, dÀr man efter ett byte av larmoperatör haft ett felskrivet nummer i telefonlistan. Under larmkedjans gÄng har dÄ larm vid tre tillfÀllen hamnat hos en privatperson, innan det kopplats vidare till nÄgon inom hemtjÀnsten.

– De personerna som hade larmat fick hjĂ€lp inom angiven svarstid, sĂ„ det blev ingen konsekvens i form av att inte fĂ„ det stöd man blivit beviljad, sĂ€ger Johan Karlsson Lobos, verksamhetschef för Ă€ldreomsorgen inom Kinda kommun.

Han bekrÀftar att de Àldre vars larm hamnat hos en privatperson informerats om missen. Enligt honom har problemet ÄtgÀrdats genom att det felaktiga numret korrigerats och att man kontrollringt till alla nummer pÄ listan.

Nu i december ska vÄrd-och omsorgsnÀmndens arbetsutskott besluta om anmÀlningarna som rör fallen med de olika familjehemmen ska skickas vidare till Ivo. AnmÀlan om trygghetslarm har utskottet redan behandlat, och beslutat att inte skicka den vidare.

Lex Sarah och Ivo

SÄ hÀr skriver Ivo om lex Sarah pÄ sin hemsida:

Om ett missförhÄllande varit allvarligt eller om det funnits en pÄtaglig risk för ett allvarligt missförhÄllande inom verksamheter som bedriver socialtjÀnst, dÀr Àven SiS och LSS ingÄr, ska detta anmÀlas till IVO.

Patienter och brukare kan inte anmÀla enligt lex Sarah

IVO:s ansvar nÀr det gÀller anmÀlningar enligt lex Sarah Àr att granska huvudmannens utredning och vid behov begÀra kompletterande uppgifter.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!