Kicki Stridh (V) lämnar politiken – fick cancerbesked

Efter en cancerdiagnos har V-politikern Kicki Stridh avsagt sig samtliga politiska uppdrag. "Vi har alla en dödsdom som ligger framför oss", säger hon.

Kicki Strid (V) lämnar kommunpolitiken efter att fått ett cancerbesked. "Jag vet inte hur mycket jag orkar med", berättar hon då tidningen kontaktar henne för en intervju.

Kicki Strid (V) lämnar kommunpolitiken efter att fått ett cancerbesked. "Jag vet inte hur mycket jag orkar med", berättar hon då tidningen kontaktar henne för en intervju.

Foto: Emelie Wiman-Lindqvist

Kinda2023-07-31 17:00

– Jag har bestämt mig för att kliva av mina förtroendeuppdrag.

Kicki Stridh sitter i redaktionens kök. Det är fredag eftermiddag. Utanför gassar solen, men om man kisar med ögonen syns regnmolnen borta vid horisonten.

Det är en samlad, allvarlig kommunpolitiker som svarar på våra frågor. 

– I förtroendeuppdrag ligger att man ska kunna lämna tid och energi åt det. Det har jag tyvärr inte möjlighet till nu när jag har en cancerbehandling som rycker i min almanacka. Jag vet inte hur mycket jag orkar med.

undefined
Kicki Strid (V) lämnar kommunpolitiken efter att fått ett cancerbesked. "Jag vet inte hur mycket jag orkar med", berättar hon då tidningen kontaktar henne för en intervju.

Kicki Stridh kommer fortsätta engagera sig i den mån hon orkar.

I och med att Stridh kliver av sina uppdrag har vänstern i Kinda på kort tid förlorat två tunga namn. I våras lämnade Erik Andersson kommunpolitiken då han flyttade till Vimmerby.

Två fullmäktigeplatser måste nu tillsättas.

– Det klarar vi. Vi har många som kan ta de olika positionerna som behövs.

Kicki Stridh kom in i kommunpolitiken föregående mandatperiod. Då satt hon både i kommunfullmäktige (kf) och samhällsbyggnadsnämnden. Nu har hon suttit i kf och i Östgötadistriktet för Vänsterpartiet.

undefined
Kicki Strid tillsammans med Erik Andersson (före detta V-politiker i Kinda kommun) och Maj-Viol Thostrup, gruppledare för Vänsterpartiet i Kinda.

Hur känns det att kliva av kommunpolitiken?

– Jag är van att alltid vara engagerad i saker som ligger utanför mig. Att vara med och arbeta för andra. 

Hon fortsätter:

– Om du undrar över hur jag tänker om döden: vi har alla en dödsdom som ligger framför oss. Det är ju inte speciellt för mig eller någon annan. Det är det enda vi kan vara säkra på här i livet. Jag är inte säker på att jag står närmare döden än någon annan. Men det är klart att man funderar en del.

Hennes fokus nu ligger på att få en bra behandling och ägna sig åt de saker hon vill göra framöver.

Om ett halvår fyller Kicki Strid 70 år. Hade hon varit runt 40 hade det varit skillnad, säger hon.

– Då hade jag tänkt lite annorlunda. Vid 70 har man hunnit med så pass mycket. Jag har barn som klarar sig helt själva, för de är vuxna med egna barn. Jag har inga som är väldigt beroende av mig.

Prognosen är osäker.

– Läkarna säger att man aldrig kan veta. Det är väldigt individuellt, men det finns ganska många som klarar sig ganska länge med en bra behandling.

undefined
Cancerbeskedet var väntat. "Jag hade haft besvär, så jag var förberedd. Jag är ganska pragmatiskt lagd."

Det är kluvet att jobba som politiker, påpekar hon. Att, som nu, sitta i opposition innebär en nästintill obefintlig möjlighet att föra fram sin politik. Istället handlar det om att väcka debatt.

Debatterna i kf har varit lågfrekventa anser hon. Vid de som varit har det återkommande varit samma personer som ställt sig i talarstolen.

– Det är väldigt lite kvinnor som hörs, både i debatten och i det politiska livet.

Hon är även besviken över att fullmäktige i maj röstade nej till V:s motion att skriva under CEMR, den europeiska deklarationen för jämställdhet. Något som flera kommuner i länet och runt om i Europa har gjort. 

– Debatten som följde visade otrolig brist på kunskap och var bitvis arrogant.  Det handlar inte bara om att det ska sitta fler kvinnor i fullmäktige. Det handlar om att den verksamhet som kommunen har rådighet över ska präglas av jämställdhet.

undefined
Maj-Viol Thostrup är gruppledare för Vänsterpartiet i Kinda kommun.

Maj-Viol Thostrup, gruppledare för Vänsterpartiet i Kinda, meddelar att man nu på söndag kommer att ta beslutet om vem som ska efterträda Kicki Strid, förmodligen blir det Nina Marliden eller Karin Sköld. Även en ny ersättare ska utses.

Partiet behöver också välja en ny kassör.

– Valberedningen har några förslag, men vi behöver kanske ta lite längre tid på oss för det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!