Hon skapar det udda till kontoret

Lena Karin Grip har hittat ett passande sätt att försörja sig på landsbygden och samtidigt få utlopp för sitt kreativa skapande.

Jag kan inte sitta och vänta på att skaparlusten ska komma, den tränas fram, säger Lena Karin Grip

Jag kan inte sitta och vänta på att skaparlusten ska komma, den tränas fram, säger Lena Karin Grip

Foto: Stefan Holgersson

KINDA2018-12-29 15:00

Design, konst och funktion är ledorden i hennes enmansföretag Textilverket.

– Jag har alltid haft det kreativa i mig, sedan jag var barn. Jag jobbar på ett sätt där jag får energi och kraft, säger Lena Karin Grip.

Hon menar att människor överlag mår bra av att jobba med händerna, att använda de delar av hjärnan som stimuleras vid skapande.

– Det ligger mig varmt om hjärtat att sprida kreativiteten, via kurser och workshops som jag har emellanåt. Min största inspiration är naturen. Här är så fantastiskt, säger Lena.

Vi befinner oss på Kättilstad Nedergård invid byns kyrka, med utsikt över sjön Striern och bort mot grannkyrkan i Hägerstad. Textilverkets ateljé och gårdsbutik ligger i en gulmålad 1800-talsbyggnad invid boningshuset.

– Det är så kul att ha möjlighet att jobba som jag gör. Samtidigt är målsättningen att kunna leva på det fullt ut.

Som för de flesta småföretagare går det lite upp och ner, beroende på uppdragen som Lena får in. Hon har också att ta hänsyn till sin reumatism som går i skov.

– Dagar när jag inte mår tiptop jobbar jag inte lika hårt, medan energin flödar desto mer när jag mår bra. Som egenföretagare kan jag bestämma själv över hur jag jobbar.

Lena Karin Grip startade sitt företag i Gamla Linköping 2009, men flyttade ”hem” verksamheten till Kättilstad för några år sedan.

– Det bärande i Textilverket är att jobba med dekorativa ljudabsorbenter. Jag jobbar mot offentlig miljö och får beställningar på konstnärliga uppdrag. Kunden kommer med önskemål, och vi för en dialog för en passande lösning.

Det kan handla om utsmyckning av kontorslandskap, äldreboende, konferensrum och trapphus.

– Jag samarbetar med en del inredare och arkitekter, där jag kommer in som ett led i ett större sammanhang. Det började med uppdrag i Stockholm, men har blivit mer och mer i Östergötland.

De textila verk som Lena designar, tillverkar och fäster på akustikplattor har dubbel funktion. De är både dekorativa och ljudabsorberande. Materialet är i miljömärkt ull, dessutom brandcertifierad för att kunna hänga i offentliga miljöer.

– Jag värnar om hållbarhet, kvalitet som varar länge. Inte bara slit och släng.

I den lilla gårdsbutiken ”Finurliga ting” tar hon ut svängarna rejält.

– Där är det tant Finura som styr. Hon får vara lite ”wild & crazy”, säger Lena och skrattar.

Syftet är inte bara att sälja de vilda kreationer som erbjuds besökare i butiken.

– Jag vill inspirera till att börja med eget skapande när de kommer hem.

(Bildtext – dragbild)

En kreativ och skapande person. ”Som egenföretagare har jag möjlighet att anpassa mitt arbete. Jag blir inte rik på det jag gör, men jag trivs och mår bra”, säger Lena Karin Grip. Foto: Stefan Holgersson

(Bildtext – bild 2)

I den lilla gårdsbutiken ”Finurliga ting” tar Lena ut svängarna rejält. Här visar hon upp och säljer resultatet av sin skaparlust.

(Bildtext – bild 3)

”När man gör det professionellt blir det ett jobb. Jag kan inte sitta och vänta på att skaparlusten ska komma, den tränas fram”, säger Lena Karin Grip med företaget Textilverket.

(Bildtext – bild 4)

Tradition och nyskapande. ”Jag vill utveckla nya idéer, hitta nya sätt att se på saker och ting. Det är så kul”, säger Lena Karin Grip.

(Bildtext – bild 5)

”Jag gör mycket i vågmönster. Mina former är relativt enkla. Men för att komma till det enkla har jag kanske gjort tio försök”, säger Lena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!