Köttproducenten framme vid ett vägskäl

Företagaren David Wenhov, som driver Labbemåla Naturbruk AB utanför Rimforsa, säger att han kommit till vägs ände med sin ekologiska köttproduktion. Antingen avveckla eller utveckla. För fortsatt djurhållning krävs bland annat mer åkermark, för att säkra tillgången på foder.

Lekfullt i hagen

Lekfullt i hagen

Foto: Stefan Holgersson

KINDA2018-10-27 15:15

– Vi har haft två tuffa somrar och svårt att få ihop tillräckligt med foder på grund av torkan. Jag tror att vi klarar oss över vintern, men det beror på att jag slaktat ut mycket djur. För ett mindre lantbruk som detta var det en drastisk åtgärd, säger David Wenhov.

Labbemåla Naturbruk har minskat besättningen från ett 100-tal köttdjur till ett 25-tal.

– Som planen ser ut nu slutar jag med köttproduktionen nästa höst. Det beror på flera faktorer. Dels är det svårt att få tag i mark, framför allt åkermark. Jag behöver köpa eller arrendera mer mark för att få tillräckligt med foder åt djuren. Och dels skulle jag behöva investera i nya byggnader för en modern och rationell djurhållning.

Om någon markägare hör av sig och är villig att sälja eller arrendera ut åkermark, då kanske du väljer att driva köttproduktionen vidare och utveckla den i stället för avveckla?

– Så skulle det kunna bli. Då kan det bli att jag väljer ”plan B” och satsar på att bygga upp min ekologiska köttproduktion. Men som det ser ut nu talar det mesta för ”plan A”, avveckling om ett år.

Det blir i så fall ett trist besked för de 250 stamkunder som David levererar köttlådor till.

– Jag kör djuren till ett gårdsslakteri utanför Vimmerby. Sedan hämtar jag paketerade köttlådor med ett kylsläp och levererar beställningarna på fasta punkter utmed en rutt från Kisa till Stockholm.

David Wenhov är starkt engagerad i landsbygdsfrågor och politiskt aktiv som ordförande i Kinda kommunförening av Landsbygdspartiet oberoende (LPo).

– Jag är besjälad av öppna marker. Utan betesdjur växer det igen. De vackra betesmarkerna är på väg att försvinna och utbudet av åkermark blir allt mindre. Varför bygga villor på fin åkermark, som man gör i exempelvis Rimforsa. Man kan från kommunens sida inte säga att man vill ha småföretagare, och samtidigt bygga bort åkermark och därmed slå undan fötterna för oss lantbruksföretagare.

Det är väl så att Åsunden lockar till sjönära villabebyggelse i Rimforsa!

– Men det finns ingen brist på sjönära lägen i Kinda, där man i stället kan bygga på skogsmark. Det finns ingen ursäkt för att bygga på produktiv åkermark.

– Dessutom är det ledsamt när öppna marker planteras igen med granskog. Vi har tillräckligt med skogsmark i det här landet, 23 miljoner hektar. Det kan jämföras med 2,5 miljoner hektar åkermark som vi bör vara rädda om, tycker David Wenhov.

David Wenhov värnar om öppna landakap, såväl naturbetesmarker som produktiv åkermark
David Wenhov värnar om öppna landakap, såväl naturbetesmarker som produktiv åkermark
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!