Hundra V8:or rullade genom Kinda

I gÄr morse gick starten i Motala för Ärets upplaga av V8 Street Car Challenge. Första stoppet (checkpoint) gjordes i Rimforsa dÀr hundra amerikanska muskelbilar rullade in framför Kent Normans företag Rimforsa Bil DÀck och Maskin som Àr en av sponsorer till tÀvlingen.

En efter en rullade bilarna pÄ riksvÀg 23/34 ner till Hultsfred

En efter en rullade bilarna pÄ riksvÀg 23/34 ner till Hultsfred

Foto: Lars-Göran Bexell

RIMFORSA2018-07-17 18:00

– TĂ€vlingen V8 Street Car Challenge vĂ€nder sig i första hand till amerikanska bilar med lite större muskler under motorhuven. Men vi vĂ€nder oss Ă€ven till andra frĂ€na V8 motoriserade fordon. Bilarna Ă€r frĂ„n mitten av 1940-talet fram till nu, sĂ€ger Richard Beltramo som tillsammans med Corolina Beltramo vinkade in efter en av de hundra bilarna som rullade in i Rimforsa i gĂ„r morse.

Starten gick prick Ätta i gÄr morse frÄn Motala och det första av Ätta checkpoint var i Rimforsa.

– Vid tre av checkpoints ska bilarna fotograferas. HĂ€r i Rimforsa Ă€r ett av fototillfĂ€llena. Vidare bjuds man pĂ„ kaffe och varm korv och det blir en stund för lite smĂ„prat hur resan har gĂ„tt sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt, sĂ€ger Richard Beltramo.

Först till Rimforsa kom Anders Johansson frÄn Södra Vi och Richard Turesson i Anders gula Corvette 17.

– Det har rullat pĂ„ riktigt bra. Bilen har bara gĂ„tt 60 mil och Ă€r klippt ny. Under huven finns knappt 700 hĂ€stkrafter och ska du köpa Corvetten fĂ„r du punga upp med runt en miljon kronor, sĂ€ger Richard Turesson.

Lite fler höstkrafter under motorhuven, nÀrmare bestÀmt tusen stycken hade Peter Nilsson och Mikael Karlsson frÄn Linköping i sin Chevrolet Caravan, Ärsmodell 1969.

– Jag har haft bilen i fyra Ă„r. Jag har bytt motor, för övrigt Ă€r den intakt. Det blir runt hundra mil under sommaren, sĂ€ger Peter Nilsson som passade pĂ„ att fylla pĂ„ brĂ€nsle i Rimforsa.

– Tanken rymmer 40 liter och bilen dra tre liter milen sĂ„ det suger en del brĂ€nsle, men nu klarar vi oss till Hultsfred.

Daniel Banck och Anders Gustavsson frĂ„n Åtvidaberg rullade in i sin Chevrolet 56:a.

– Vi skruvade pĂ„ bilen lĂ„ngt in pĂ„ mĂ„ndagskvĂ€llen och det Ă€r ett stĂ€ndigt pĂ„gĂ„ende projekt. Det Ă€r första gĂ„ngen vi Ă„ker V8 Street Car Challenge, sĂ€ger Daniel Banck.

MÄnga av de tÀvlande har egna serviceteam med sig. Tvillingbröderna Klas och Niklas Johansson frÄn Taberg, utanför Jönköping, har valt en annan servicemodell till sin Plymouth, 64.

– Ja, vi kör den lite mer amerikanska modellen och har en liten enhjulig kĂ€rra pĂ„ draget. Det Ă€r vĂ„r servicevagn med bland annat domkraft, oljor, verktyg och dĂ€ck.

En lite udda amerikanare var en blÄ Volvo PV Sport, Ärsmodell 1965, med en nÄgot överhettad motor.

– Motortempen visade 110 grader, sĂ„ det var riktigt varmt, sĂ€ger Janne BlomĂ© frĂ„n SvĂ€rtinge och sĂ€tter sig till ro i bilen som har 600 hĂ€star under huven.

Efter att kaffeslurken var drucken och varmkorven uppÀten for bilarna i vÀg en och en söderut, genom Kisa, förbi Vimmerby och ner till flygplatsen i Hultsfred.

– PĂ„ flygrakan i Hultsfred blir det tvĂ„ race om vardera 402 meter. Sedan Ă„ker bilarna tillbaka norrut om till Mantorp dĂ€r det blir övernattning.

I morgon gÄr fÀrden mot BrÄvalla flygflottilj och ytterligare tvÄ race. PÄ torsdag avslutas tÀvlingen pÄ Mantorp Park med tvÄ race och med det Àr Àven den 30 mil lÄnga körningen avklarad.

– TĂ€vlingen avgörs i fem olika klasser och det kommer att bli tuffa dagar med den vĂ€rme som Ă€r och det ska vara tufft. Är det 30 grader ute sĂ„ Ă€r det sĂ€ker det dubbla i bilarna som saknar air condition och i flera bilar gĂ„r det inte att öppna sidorutorna, men som sagt det ska inte vara nĂ„gon lĂ€tt tĂ€vling, sĂ€ger Richard Beltramo.

Lars-Göran Bexell

lars-goran.bexell@vtkp.se

0494-10103

Carolina Beltramo, Richard Beltramo och Kent Norman sken ikapp med solen
Carolina Beltramo, Richard Beltramo och Kent Norman sken ikapp med solen
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!