PRO:are fick svar på tal av polisen

Av PRO Kisas drygt 450 medlemmar fanns på onsdagen 103 på plats när polisen var där för att informera och svara på frågor.

Områdespolis Erik Johansson svarade på PRO:arnas frågor

Områdespolis Erik Johansson svarade på PRO:arnas frågor

Foto: Lars-Göran Bexell

KISA2018-09-19 18:36

Onsdagens möte hos PRO Kisa var välbesökt. Kanske berodde det på att polisen skulle komma och informera om det aktuella läget på polisfronten i Kinda? Ordförande Anders Lind inledde eftermiddagen med att hälsa välkommen. Sedan följde en hel del information. Föreningens representant i Kommunala pensionärs- och handikapprådet, Gun Örntorp, informerade från rådets senaste möte där frågor om sjukresor, färdtjänst, detaljplaner, vårdcentralen och bomtid var uppe på dagordningen. Allan Svensson, som är bas för torpvandringarna, avkunnade att tre vandringar är avklarade. En fjärde, nu på måndag, avslutar höstsäsongen. Information gavs även om studiecirklar som är i gång och är på gång.

Sedan var det områdespolis Erik Johansson tur att inta scenen i församlingsgården i Kisa.

– Jag är en av 14 områdespoliser, varav fyra som är inriktade på bland annat narkotikaspaning, som jobbar i Kinda, Ydre, två kommuner som jag har ansvar för. I vårt område ingår även Linköping och Åtvidaberg. Tidigare utgick vi från Kisa men med den nya organisationen för polisen så utgår vi nu från Linköping. Tyvärr har öppettiderna i Kisa reducerats kraftigt. Vår ambition är att ha öppet mer på poliskontoret i Kisa mot de fyra timmarna på måndagarna vi har idag, sa han.

Erik Johansson uppmanade åhörarna att ringa 112 om man upptäcker ett pågående brott, vad det än är.

– Var inte rädda för att ringa 112, vi avgör om det är ett prioriterat fall eller inte, men ring.

En fråga dök upp om de handikapparkeringar som finns i Kisa och utnyttjas av de som inte har något tillstånd.

– Det här tar vi till oss och kollar upp. Kommer vi på någon som inte har tillstånd skriver vi parkeringsböter. Det gäller även de som parkerar på trottoarer och på gator i samhället som är huvudleder, sa Erik Johansson.

Röster höjdes för att polisen skulle ha fler hastighetskontroller och koll på a-traktorernas framfart.

– Ett problem vi har är när vi närmar oss Rimforsa varnar de som har en telefonapp för oss. På det viset jobbar vi lite i motvind, men visst åker det dit en och en annan för fortkörning, så är det, sa Erik Johansson.

Har ni rätt att titta i skåpbilar om ni skulle misstänka något brott?

– Ja, det får vi. Vi har rätt till att kolla om lasten är förankrad på rätt sätt, sa Erik Johansson som gav en uppmaning:

– Klicka aldrig på något "gratis" erbjudande ni får på nätet. Det kommer att kosta och vara bindande.

Lars-Göran Bexell

lars-goran.bexell@vtkp.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om