Döms till rÀttspsykiatrisk vÄrd - "Vi Àr besvikna"

Det blev grov misshandel, inte mordförsök, och tingsrÀtten gÄr pÄ RÀttsmedicinalverkets bedömning. Efter sommarens knivattack döms gÀrningsmannen till rÀttpsykiatrisk vÄrd.

Den drabbade butiksÀgaren Maher Alsaloom och hans mÄlsÀgandebitrÀde Patrik Malki har fÄtt domen. Knivmannen döms till rÀttspsykiatrisk vÄrd.

Den drabbade butiksÀgaren Maher Alsaloom och hans mÄlsÀgandebitrÀde Patrik Malki har fÄtt domen. Knivmannen döms till rÀttspsykiatrisk vÄrd.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-11-10 14:37

Domen meddelas lite mindre Ă€n fyra mĂ„nader efter det omskakande hĂ€ndelseförloppet vid en livsmedelsbutik pĂ„ Storgatan i Kisa. Efter rĂ€ttegĂ„ngens mĂ„nga vittnesmĂ„l har en relativt tydlig bild av vad som hĂ€nde mĂ„lats upp. Med en kniv i handen gick en man i 25-Ă„rsĂ„ldern till attack mot en butiksĂ€gare, högg honom i armen och uttalade flertalet hot. DĂ€refter löpte han amok pĂ„ samhĂ€llet, hoppade upp pĂ„ bilar och skrĂ€mde slag pĂ„ allmĂ€nheten. För detta bedöms han skyldig till framförallt grov misshandel. Åtalsrubriceringen "försök till mord" avskrivs dĂ„ sjĂ€lva uppsĂ„tet aldrig har kunnat bevisas.

undefined
Domen föll under tisdagseftermiddagen och meddelades av Linköpings tingsrÀtt.

Utöver det döms han för ett fall av olaga hot samt nio stycken skadegörelser. Det totala skadestĂ„ndet som ska betalas till mĂ„lsĂ€garna uppgĂ„r till nĂ€ra 75 000 kronor. 

"RÀtten gör samma bedömning som RÀttsmedicinalverket och dömer den tilltalade till rÀttpsykiatrisk vÄrd. DÄ det finns risk för Äterfall i brottslighet av allvarligt slag skall vÄrden förenas med sÀrskild utskrivningsprövning", lyder pÄföljden.

undefined
"Jag Àr vÀldigt nöjd med domen", sÀger försvarsadvokaten Pierre Frennesson.

NÀr vi nÄr den dömde mannens försvarsadvokat Pierre Frennesson Àr han nöjd med domens utfall.

– Jag tycker att den Ă€r vĂ€lskriven och vĂ€lmotiverad. Domstolen har lyssnat pĂ„ vĂ„ra argument, framförallt i det faktum att de endast dömer min klient för grov misshandel och inte försök till mord. Vi Ă€r ocksĂ„ nöjda med att de ogillar en av Ă„talspunkterna om olaga hot, konstaterar han och fortsĂ€tter.

– Min klient har vĂ€ldigt tydligt sagt att han inte har haft avsikt att mörda mĂ„lsĂ€garen. DĂ„ ska han inte heller dömas för det.

Vad har din klient sagt om att fÄ ett avslut?

– Han har inte uttryckligen sagt nĂ„gonting men jag Ă€r Ă€ndĂ„ ganska övertygad om att han sĂ€kert tycker att det Ă€r skönt.

undefined
MÄlsÀgarebitrÀdet Patrik Malki meddelar att hans klient Maher Alsaloom inte till hundra procent Àr nöjd med domen.

Den bitrÀdande juristen Patrik Malki, som företrÀder butiksÀgaren Maher Alsaloom i mÄlet, kommenterar domen sÄ hÀr:

– Vi Ă€r lite besvikna. Att domen blev grov misshandel och inte försök till mord, som den tilltalade var Ă„talad för, Ă€r psykiskt pĂ„frestande för min klient. Enligt honom var det just det han utsattes för.

Kommer ni att överklaga?

– Vid ett senare tillfĂ€lle kommer jag att kunna svara pĂ„ den frĂ„gan, svarar Malki.

Hur kÀnner din klient?

– Han Ă€r lĂ€ttad att den tilltalade blev fĂ€lld. Annars kan jag bara sĂ€ga att han inte Ă€r nöjd med domen.

Domen kan överklagas till Göta hovrÀtt fram till den 1:e december i Är.

Karta: Linköpings TingsrÀtt
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!