"Att tro att vi är härskare på planeten är en illusion"

I tio år har Therese Görling varit politiskt aktiv inom Miljöpartiet. Fast egentligen är hon kanske inte så intresserad av politik – om hon tänker efter.

Therese Görling (MP) sitter i kommunfullmäktige och bildningsnämnden. "Jag hatar orättvisor. Det har jag gjort sedan jag var liten. Det är orättvist att vissa människor är fattiga, att vissa inte får ha roligt som andra, orättvist att alla inte är födda i ett välfärdsland. Ett sätt att försöka rätta till det är via politiken", säger hon.

Therese Görling (MP) sitter i kommunfullmäktige och bildningsnämnden. "Jag hatar orättvisor. Det har jag gjort sedan jag var liten. Det är orättvist att vissa människor är fattiga, att vissa inte får ha roligt som andra, orättvist att alla inte är födda i ett välfärdsland. Ett sätt att försöka rätta till det är via politiken", säger hon.

Foto: Emelie Wiman-Lindqvist

Kisa2024-01-14 17:00

– Jag känner för att ge upp ibland. När jag sitter och läser rapporter och det känns helt kört. Det kan jag säga helt ärligt, säger Therese Görling. Men hon kontrar också snabbt:

– När man deppat en stund, vad ska man göra då? Lägga sig ned och dra en filt över sig? Vi lever i en så fantastisk värld, så rik på liv. Vi måste försöka.

Försökt har hon alltid gjort, sedan hon var barn.

– När jag hittade en humla som höll på att dö visade min mamma hur man kunde hälla lite vatten och honung i en sked och mata den.

Idag sitter Therese Görling i kommunfullmäktige i Kinda och som ersättare i bildningsnämnden. Men hon minns fortfarande hur hon fascinerat såg på hur humlan åt och kvicknade till.

– Vi människor är del av ett ekosystem. Att tro att det är vi som är härskare på planeten är en illusion. Vi kan gå runt och tro att vi härskar, bara för att vi har dragit upp något sorts rutnät, odlar på det och bygger städer.

undefined
På fritiden tycker Therese Görling om att vara ute och vandra i skog och mark.

– Jag hatar orättvisor. Det har jag gjort sedan jag var liten. Det är orättvist att vissa människor är fattiga, att vissa inte får ha roligt som andra, orättvist att alla inte är födda i ett välfärdsland. Ett sätt att försöka rätta till det är via politiken.

Solidaritetstanken är viktig för henne. Det är därför hon är miljöpartist förklarar hon.

– Alla partier vill skapa en bättre värld. Men jag tycker att Miljöpartiet är det enda som ser allting som ett system, med allt levande som finns i det.

Vi människor tänker kortsiktigt, menar hon. Få frågar sig hur det ser ut om tio år.

– Klimatkatastrofen kommer att hända under vår livstid. Alla unga människor kommer att vara med om att samhället ändras. Det kommer att förändras otroligt mycket. Vi kan bara spå om hur det kommer att se ut, men det är ett oroande scenario.

Therese Görling menar att det behövs vuxna som både ser klimatkatastrofen i vitögat, tar barnens oro på allvar och försöker göra vad de kan för att minska effekterna.

– Sen är vi inbyggda i ett system. Det är jättesvårt att agera rätt.

undefined
Tillsammans med sin hund Lilly utforskar Therese Görling Borgarbergets snöklädda topp. Lilly har en del år på nacken och hör dåligt. Men busa med matte är fortfarande lika kul.

Sluta shoppa nyproduktion. Satsa på att leva cirkulärt istället. Sluta flyga, dra ner på köttet och köp så mycket närproducerat och ekologiskt som möjligt. Det är några av hennes tips till den som vill leva mer klimatsmart.

Vems är ansvaret? Individens? Statens? Företagens?

– Det är svårt att vara miljövänlig i ett system som är byggt på att vi ska ta råvaror ut ur naturen och förädla dem för vår egen bekvämlighets skull. Det enda vi räknar som värde är pengar. Systemet måste ändras.

Att vara kvinna och politiker är inte alltid lätt. Therese Görling berättar om ett fullmäktige då framlidna Kicki Stridh (V) lämnat in en motion om att anta en jämställdhetsdeklaration om att kommunen skulle jobba jämställt.

– Där kunde jag känna att det var många män som tog plats och de gillar inte att man påpekar att de tar plats, och att de är män. De vill bli sedda som individer. Vilket faktiskt inte är sant, för de talar för halva mänskligheten. Män ska inte uttala sig om hur det är att vara kvinna. Man har en fördel, än så länge, i vårt samhälle, av att vara man. Man blir mer tagen på allvar. Jag tror att det är svårt att vara medveten om de fördelarna.

I bildningsnämnden är det en positiv och respektfull samtalskultur, påpekar hon.

– Men vi har politiker som har hoppat av från andra nämnder för att de har ledsnat på att de blir bemötta med härskartekniker. Jag skulle verkligen önska att kvinnor fick mer plats just för att det är kvinnor som för fram det kvinnliga perspektivet.

Dina hjärtefrågor i lokalpolitiken?

– Det är viktigt att föra talan för de som själva inte kan göra sin röster hörda. På kommunnivå tänker jag att det är barnen. Det kan vara sådana saker som giftfri förskola, som vi i Miljöpartiet har jobbat för i Kinda kommun. Sen tycker jag inte att kvinnors röster är väl representerade. Det finns statistik på att ensamstående kvinnor har den sämsta ekonomin. Vi har inflation nu. Jag tycker inte att det perspektivet finns med tillräckligt mycket.

Tuffaste politiska frågan i Kinda?

– I arbetet med översiktsplanen så tycker jag det varit svårt att få gehör för att framtiden kommer att innebära matbrist för jordens befolkning och att all matjord måste bevaras och skyddas. Att vi absolut inte ska bebygga den med bostäder eftersom den då är förlorad för evigt. Kinda är en del av planeten och vi har ett ansvar eftersom vi har mandat att besluta över den egna jorden.

Kindapolitiken

Denna artikel är del av en serie om kvinnliga politiker i partierna som representeras i kommunfullmäktige i Kinda kommun. SD i Kinda har dock meddelat att de i dagsläget inte har någon aktiv kvinnlig politiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!