Kisasonen har ägt macken 20 år – hälsa på Andreas Holm

Andreas Holm har ägt Kisas mack i nästan halva sitt liv. I år är det 20 år sedan fotbollsälskaren köpte macken. "Något fel är det givetvis. Annars så orkar du inte ett sånt här liv", säger han.

På Andreas Holms mack är det högt i tak. "Det är en viktig del att man ska ha kul på jobbet. Annars orkar man inte. De flesta har passat bra in i den jargongen, både personal och kunder", säger han.

På Andreas Holms mack är det högt i tak. "Det är en viktig del att man ska ha kul på jobbet. Annars orkar man inte. De flesta har passat bra in i den jargongen, både personal och kunder", säger han.

Foto: Carl Holmqvist

Kisa2020-12-24 13:00

I personalrummet på macken Frendo i Kisa står en tidig julklapp från ägaren Andreas Holm till personalen. I pandemiåret har Holm slagit på stort och köpt en påkostad massagestol.

– Personalen är det viktigaste jag har så det är väl inte så konstigt. Utan dem står man sig ganska slätt, säger Andreas Holm när vi slår oss ner i varsin köksstol.

Andreas Holm, 44, är den sociala mackägaren från Kisa som nästan alla har hälsat på. Att driva en mack är en livsstil och jobbet finns med honom dygnet runt. Genom livet har han haft ett stort intresse vid sidan av allt jobb och det är fotboll. Styrkan när han var aktiv spelare var just lagspelet och han var ofta kapten. Precis som på macken där han format sitt eget lag.

– Jag sätter oftast mig själv sist. Jag sätter andra före mig och stundtals före min familj. Under 20 års tid har det haft både för- och nackdelar. Men jag tror att man får mycket tillbaka.

Var kommer det tänket ifrån?

– Vi är likadana allihop i vår familj. På något sätt är det väl ärftligt. Min lillebror som har jobbat hos mig sen han var 14 (32 år idag). Utan honom hade vi knappast varit där vi är idag.
 

Livet på macken började med praktik redan på 90-talet. Då drevs stället av morbrodern och Andreas Holm kände att jobbet var något för honom. Vid millennieskiftet dök "lite hastigt och lustigt" möjligheten upp att köpa företaget. Andreas hade fyllt 24 och sparkade till den oväntade bollen och affären gick i mål.

– Impulsiv som jag är och inte jätterädd för att slänga mig ut i något okänt. Jag ångrar inte det.

Nu har bollen varit i rullning i 20 år och det har hänt en hel del. Innan macken blev Frendo så var den en del av Statoil (fram till 2009). Det största som hänt under åren var enligt Holm när den nya byggnaden stod klar 2017.

Har du varit nära att sluta någon gång?

– Nej, inte riktigt nära. Det är klart som sjuttsingen att ibland, när man har som mest problem, så har man lust att skita i det. När man inte har någon personal och man får jobba 30-40 dagar i sträck. Men det är inte så enkelt att kasta in handduken när man har ansvar för något.

Det krävande jobbet och det stora fotbollintresset har genom livet kräft uppoffringar av annat. Holm berättar att familjen bitvis kommit i andra hand och att sambon fått dra ett stort lass med barnen. Paret träffades innan han blev mackägare och hon har varit en stor del i att det har fungerat.

– Det är jag oerhört tacksam för. Vi vet ju ingenting om att leva utan macken. Jag har lagt mer tid på macken än vad jag lagt på familjen, det låter hemskt, men det är så det fungerar för alla som driver företag.

Är uppoffringarna något du grubblar över?

– Jag vill inte säga att jag tänker i dem banorna, utan jag tittar framåt istället och förhoppningsvis får familjen vara med och skörda någonting i framtiden, säger Andreas Holm och kommer fram till att man inte kan få allt.

Att vara bygdens son och mackägare innebär att de flesta vet vem han är. Att vara social har han enkelt för, men sanningen är att han inte gillar att stå i centrum. Men det är inte ovanligt att han hamnar där. Medarbetaren Kristin Hjelm som får testa massagestolen nämner när Frendo vunnit ett pris och chefen skulle hålla tacktal.

– Det blev för nervöst att hålla tal, så istället sjöng jag "Johnny be good". Det är den enda låt jag kan, säger Andreas Holm.

Årets julklapp till personalen på Frendo blev en massagestol. Kristin Hjelm ger stolen högsta betyg efter att testat.
Årets julklapp till personalen på Frendo blev en massagestol. Kristin Hjelm ger stolen högsta betyg efter att testat.
Andreas Holm

Familj: Sambo och två barn. 

Oanad talang: Kan sjunga "Johnny be good" av Chuck Berry. 

Bästa fotbollsminne: När han var med och tog upp Kisa i division tre för första gången. 

Favoritlag: Linköpings HC i hockey och IFK Norrköping i fotboll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!