Snart kan Tolvmannabacken öppna

Äntligen dags för snöläggning av Tolvmannabacken i Kisa! Snökanonerna kör i gång när som helst. ”Vi står i startgroparna och har en hög beredskap för att sätta i gång”, säger platsansvarige Jonathan Bexell.

Foto: Stefan holgersson

KISA2018-11-23 22:00

Ett leende sprider sig över läpparna när några spadtag snö grävs fram under det tjocka lagret av bark och flis.

– Den gamla snön ser ut att vara i bra skick, lika bra som ny, säger Jonathan Bexell.

Av de cirka 35 000 kubikmeter snö som sparades från förra vintersäsongen finns uppskattningsvis 25 000 kubikmeter kvar, medan resten smält undan.

– Men innan vi kör ut den sparade snön med grävmaskin brukar vi alltid producera ett lager med nysnö. Vi kör i gång med 16 snökanoner, varav fem är nya för säsongen.

Med tanke på att temperaturen sjunkit till minusgrader och prognosen för kommande vecka ser lovande ut är snöläggarna satta i högsta beredskap. Två-tre minusgrader behövs för att dra i gång snökanonerna.

– Vi har folk som kollar varannan timme under natten, då temperaturen går ner. De kan se på datorn hemifrån vad temperaturen ligger på. Tror vi att vi har minst två-tre timmars kyla framför oss, då sätter vi igång och sprutar snö.

Snöläggningen inleds som brukligt i Teknikbacken. Det är också där som all den sparade snön läggs ut.

– All snö är bra snö. Men ovanpå den lagrade snön vill vi också gärna ha lite ny snö, säger Jonathan Bexell.

Ingen vågar gissa på något datum för säsongens skidpremiär i Tolvmannabacken, som förra året noterades till den nionde december.

– Då var november lite gynnsammare jämfört med i år. Målet är att öppna Teknikbacken senast till jul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om