"De Àr skyldiga till mordbrand pÄ vÄrt enda hem"

"Bristen pÄ ledarskap Àr kriminell. VÄra största förorenare Àr skyldiga till mordbrand pÄ vÄrt enda hem."

"Fossila brÀnslen Àr en ÄtervÀndsgrÀnd för planeten, mÀnskligheten och för ekonomin." Det sade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres nÀr den senaste IPCC-rapporten presenterades den 28 februari.

"Fossila brÀnslen Àr en ÄtervÀndsgrÀnd för planeten, mÀnskligheten och för ekonomin." Det sade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres nÀr den senaste IPCC-rapporten presenterades den 28 februari.

Foto: Efrem Lukatsky

Klimatet2022-03-05 12:00

SÄ kommenterar FN:s generalsekreterare Antonio Guterres FN:s klimatpanel IPCC:s senaste rapport som offentliggjordes i mÄndags.

Rapporten handlar bland annat om vilka risker som ett förÀndrat klimat för med sig och hur vi kan anpassa oss till det.

– Jag har sett mĂ„nga vetenskapliga rapporter, men ingen som liknar just den hĂ€r. Om vi ska kunna begrĂ€nsa uppvĂ€rmningen till 1,5 grader krĂ€vs det att vi minskar utslĂ€ppen med 45 procent till Ă„r 2030. Men de globala utslĂ€ppen ser snarare ut att öka med nĂ€stan 14 procent. Det stavas katastrof. Det kommer att förstöra vĂ„r chans att klara 1,5 graders-mĂ„let, sĂ€ger Antonio Guterres som lyfter vikten av att klimatanpassa, det kommer att rĂ€dda liv. 

undefined
Klimatforskaren Markku Rummukainen Àr Sveriges kontaktperson för IPCC. Han tror att det fortfarande Àr möjligt att nÄ 1,5-gradersmÄlet, men att utmaningen blir större ju lÀngre tiden gÄr. "Ju tidigare vi gör nÄgot desto fler vÀgar kan vÀlja."

Markku Rummukainen, Sveriges kontaktperson för IPCC, menar att det finns mÄnga olika sÀtt att hantera klimateffekterna pÄ och att det Àr positivt.

– Det gĂ„r att ta udden av en del av effekterna genom klimatanpassning, sĂ€ger Rummukainen som dock poĂ€ngterar att ju mer vi vĂ€rmer upp jorden desto svĂ„rare blir det att göra det och att det kommer att bli svĂ„rt redan vid en uppvĂ€rmning pĂ„ 1,5 grader.

FN:s generalsekreterare menar att det Ă€r hög tid att stĂ€lla om till förnyelsebar energi. Han sĂ€ger att "fossila brĂ€nslen Ă€r en Ă„tervĂ€ndsgrĂ€nd för planeten, mĂ€nskligheten och för ekonomin". 

– Jag vet att folk Ă€r oroliga och arga. Jag Ă€r ocksĂ„ det. Nu Ă€r tiden att vĂ€nda raseri till handling. Varje brĂ„kdel av grad rĂ€knas, varje röst kan göra skillnad och varje sekund rĂ€knas, sĂ€ger Antonio Guterres.

undefined
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!