Klimatpsykologen: "KĂ€nslor kan ta oss ur klimatkrisen"

KlimatĂ„ngesten kan hjĂ€lpa oss ur klimatkrisen – om vi anvĂ€nder kĂ€nslorna pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt. Det menar klimatpsykologen Kata NylĂ©n.

Klimatpsykologen Kata Nylén menar att det behövs lagförÀndringar och tydliga riktlinjer frÄn myndigheter och vÀrldsledare för att minska klimatkrisen. "Alla mÀnniskor i vÀrlden behövs för att driva pÄ. Ledarna kommer inte att fatta de beslut som krÀvs om vi inte visar vad vi vill."

Klimatpsykologen Kata Nylén menar att det behövs lagförÀndringar och tydliga riktlinjer frÄn myndigheter och vÀrldsledare för att minska klimatkrisen. "Alla mÀnniskor i vÀrlden behövs för att driva pÄ. Ledarna kommer inte att fatta de beslut som krÀvs om vi inte visar vad vi vill."

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Ben Margot, Malin Hoelstad/SvD/TT

Klimatet2022-03-04 20:00

– Varför gör vi inte mer fastĂ€n lĂ€get Ă€r sĂ„ akut? NĂ€r nĂ„got hotar vĂ„ra liv brukar vi lyssna pĂ„ experter och följa deras ordinationer. Vi gör vad vi kan för att skydda oss, men nĂ€r det kommer till vĂ„r tids allra största och farligaste hot, klimathotet, sĂ„ gör vi mĂ€nniskor precis som förut. Vi fortsĂ€tter med det vi alltid gjort. 

Det sÀger psykologen Kata Nylén som har specialiserat sig pÄ klimatpsykologi. Hon menar att genom att förstÄ hur vi mÀnniskor fungerar kan vi lÀra oss att hantera klimatkrisen pÄ ett bÀttre, mer konstruktivt sÀtt.

– KlimatĂ„ngest Ă€r ingen psykisk sjukdom eller kĂ€nslor som ska behandlas bort. Tar vi hand om kĂ€nslorna pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt kan de faktiskt hjĂ€lpa oss att agera och ta oss ur klimatkrisen. 

Kata Nylén menar att vi lÀgger vÄr kraft och engagemang pÄ fel saker.

– Det mesta som vi gör för miljön i dag Ă€r konsument- och individbeteenden som handlar om att resa, handla och Ă€ta annorlunda. Och genom att göra mĂ„nga smĂ„ saker fĂ„r vi en kĂ€nsla av vi gör vĂ€ldigt mycket. Men saken Ă€r den att vi tror att det vi gör har större effekt Ă€r det faktiskt har. Och det Ă€r ett problem.

undefined
Kata Nylén Àr uppvuxen i VÀstervik och Linköping. Numera bor hon i Stockholm.

Kata Nylén menar att det Àr viktigt att göra saker som ger stor effekt.

– Alla mĂ€nniskor behöver frĂ„ga sig hur de kan göra mest nytta: "Vilken roll har jag i samhĂ€llet och hur kan jag anvĂ€nda den för att skapa en sĂ„ hĂ„llbar vĂ€rld som möjligt."

Och för att verkligen lyckas menar hon att det krÀvs insatser som har hög pÄverkan och lÄngsiktig effekt. Hon ger förbud mot utvinning av fossil energi som exempel.

–Vi behöver lagförĂ€ndringar och tydliga riktlinjer frĂ„n myndigheter och vĂ€rldsledare för att minska klimatkrisen. Om det verkligen ska hĂ€nda nĂ„got kan vi inte bara sitta och rulla tummarna. Alla mĂ€nniskor i vĂ€rlden behövs för att driva pĂ„. Ledarna kommer inte att fatta de beslut som krĂ€vs om vi inte visar vad vi vill.

Men det Àr ocksÄ viktigt att göra saker pÄ lokal nivÄ och det finns mÄnga olika sÀtt att engagera sig, menar Kata. LÀrare och rektorer kan driva pÄ klimatsatsningar i skolan. Grannar kan skriva gemensamma medborgarförslag eller kanske börja lÄna verktyg av varandra. Företagsledare kan genomföra förÀndringar inom sina företag och det finns mÄnga föreningar och organisationer att gÄ med i.

undefined
Kata Nylén med sina klimatpsykologkollegor Frida Hylander och Karin Kali Andersson.

Kata lyfter vikten av att mĂ€ta och följa upp det man gör, rikta in sig pĂ„ en specifik mĂ„lgrupp och se till att ha koll pĂ„ att det man gör verkligen ger förĂ€ndring. Hon lyfter ocksĂ„ vikten av att fokusera pĂ„ vinsterna som förĂ€ndringen ger. 

Hur ska man tÀnka om man vill göra nÄgot för klimatet?

– Det Ă€r lĂ€tt att tĂ€nka att man mĂ„ste Ă€ndra livsstil först. Jag tror att hela miljörörelsen skulle vinna pĂ„ att vara mer inkluderande. Det ska gĂ„ att engagera sig Ă€ven om man flyger och Ă€ter kött. Man ska inte behöva vara miljöperfektionist för att kunna engagera sig, sĂ€ger Kata NylĂ©n.

Hon poÀngterar att andra sociala orÀttvisor inte hanteras pÄ det sÀttet.

– MiljöfrĂ„gan Ă€r egentligen inte en frĂ„ga som överhuvudtaget behöver hanteras i hemmen. För att hantera klimatkrisen krĂ€vs det att beslutsfattare och ledare fattar stora modiga beslut och dĂ„ behöver vi medborgare föra fram vilka beslut vi vill ha, för att fĂ„ en hĂ„llbarare vĂ€rld.

undefined
Klimatpsykologen Kata Nylén.

Hon tipsar om att vÀlja en lokal och konkret frÄga som kan leda till en förÀndring och ger "vi vill inte att motorvÀgen ska byggas, vi vill ha tÄgrÀls" som exempel.

– MĂ€nniskor behöver upptĂ€cka att det hĂ€nder nĂ„got nĂ€r man gör saker tillsammans.

Kan vi lÀra oss nÄgot av pandemin?

– Att vi kan fĂ„ till en kollektiv beteendeförĂ€ndring om myndigheter och politiker Ă€r tydliga med vad som förvĂ€ntas av oss och möjliggör det med hjĂ€lp av ekonomiska incitament. Pandemin har visat att det Ă€r fullt möjligt. Skapas det tydliga restriktioner, lagar som stöttar och incitament som gör det möjligt att leva ett drĂ€gligt liv sĂ„ gĂ„r det. 

Kata tror att mÄnga vant sig vid det nya sÀttet att leva under pandemin.

– NĂ€r vi stĂ€ller om till ett hĂ„llbart samhĂ€lle kommer det ocksĂ„ att vara sĂ„. Vi mĂ€nniskor Ă€r sĂ„ otroligt anpassningsbara och bra pĂ„ att hitta lösningar, men vi behöver samma sorts skjuts som vi fick under pandemin. Vi behöver nĂ„gon som bestĂ€mmer Ă„t oss och vi behöver riktlinjer för hur man fĂ„r bete sig, pĂ„ samma sĂ€tt som vi fick under pandemin. Sen kommer vi att hitta lösningar och hitta sĂ€tt att som gör att vi kan leva ett meningsfullt liv. 

undefined
Klimatpsykologen Kata Nylén.

Det Àr lÀtt att tÀnka att om jag Àr duktig pÄ att sopsortera, dÄ kan jag kanske unna mig att flyga pÄ semestern. Hur ska man tÀnka?

– Det Ă€r inget fel med att sopsortera, men det Ă€r viktigt att vi inte tror att vi rĂ€ddar klimatet genom att göra det. Det finns mĂ„nga fĂ€llor i att lĂ„ta enskilda mĂ€nniskor lösa klimatproblemet med sina egna konsumentbeteenden. Vi mĂ€nniskor Ă€r urusla pĂ„ att uppskatta hur miljövĂ€nliga vi Ă€r och om vi ska lösa klimatkrisen krĂ€vs det mer Ă€n sĂ„.

Det finns forskning som visar att vi mĂ€nniskor har en tendens att göra en icke-miljövĂ€nlig handling nĂ€r vi har gjort nĂ„got som Ă€r bra för miljön, berĂ€ttar hon. De som Ă„ker kollektivt till jobbet tenderar att flyga pĂ„ semestern exempelvis. 

– Det Ă€r som om vi hĂ„ller pĂ„ att förhandla med klimatet som om det vore en relation. Jag var lite taskig i dag, dĂ„ Ă€r jag snĂ€llare i morgon. Det funkar ju med relationer och vi mĂ€nniskor Ă€r ju sociala sĂ„ det Ă€r dĂ€rför vi hĂ„ller pĂ„ sĂ„ dĂ€r. Men klimatet bryr sig inte alls om vad vi gjorde i gĂ„r eller förrgĂ„r eller överhuvudtaget. Det handlar bara om att vi mĂ„ste minska utslĂ€ppen totalt sett och dĂ„ Ă€r det bĂ€ttre att fokusera och göra sĂ„nt som har stor pĂ„verkan. 

undefined
Klimatpsykologen Kata Nylén.

Kata NylĂ©n tycker att vi ska se klimatomstĂ€llningen som en möjlighet att kunna Ă€ndra förutsĂ€ttningarna för hur vi lever vĂ„ra liv. 

– MĂ„nga mĂ„r inte sĂ„ bra i dag. MĂ„nga Ă€r ensamma, har social Ă„ngest och fokuserar pĂ„ att vara lyckade. Jag tror vi har ganska mycket att vinna pĂ„ att göra en förĂ€ndring, sĂ€ger Kata som tycker att det Ă€r dags att vara modig.

– Nu Ă€r det lĂ€ge att agera kraftfullt. Forskarna sĂ€ger att det med 100 procents sĂ€kerhet Ă€r vi mĂ€nniskor som har förĂ€ndrat klimatet. Det Ă€r ocksĂ„ vi mĂ€nniskor som kan ta oss ur den hĂ€r situationen. MĂ€nniskans psyke som individ Ă€r för begrĂ€nsat för att klara den nödvĂ€ndiga omstĂ€llningen sjĂ€lv. Men vi Ă€r sociala djur och de flesta vill ha en förĂ€ndring. Men dĂ„ behöver vi hjĂ€lpas Ă„t, sĂ€ger hon och fortsĂ€tter efter en stund.

– Vi gör den hĂ€r resan ihop, men vi kliver pĂ„, pĂ„ lite olika hĂ„llplatser. Alla ska med, det Ă€r jag övertygad om, men pĂ„ olika sĂ€tt.

Klimatpsykologen Kata Nylén: " KlimatÄngest Àr ingen psykisk sjukdom eller kÀnslor som ska behandlas bort. Tar vi hand om kÀnslorna pÄ rÀtt sÀtt kan de faktiskt hjÀlpa oss att agera och ta oss ur klimatkrisen."
Klimatpsykologen Kata Nylén: " KlimatÄngest Àr ingen psykisk sjukdom eller kÀnslor som ska behandlas bort. Tar vi hand om kÀnslorna pÄ rÀtt sÀtt kan de faktiskt hjÀlpa oss att agera och ta oss ur klimatkrisen."
SĂ„ funkar vi

Vi har svÄrt för att slÀppa taget om sÄnt som vi har investerat tid, engagemang eller pengar i. Det sÀtter ocksÄ krokben pÄ vÄr omstÀllning. DÀrför Àr det viktigt att prata om vad vi har att vinna pÄ att stÀlla om.

Vi vill göra det som Àr enkelt och kortsiktigt belönande. Samtidigt kan vi strÀva efter högre mÄl om vi har specificerat dem och om vi upplever socialt stöd.

Vi har en tendens att vÀnja oss vid saker. Vi har vant oss vid att leva i en klimatkris, Àven om ingen agerar som om det Àr kris.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!