Bröderna satsar på ekokyckling

Sedan några månader tillbaka producerar bröderna Mats och Niklas Jonasson, ekologisk kyckling på Storgården i Gammalkil, ett par mil sydväst om Linköping.

När kycklingarna kommer till Storgården är de en dag gamla och väger 35 gram. När de 70 dagar senare slaktas väger de omkring 2,4 kilo. Här är en kyckling som är cirka fyra veckor gammal. Foto: Leif Larsson

När kycklingarna kommer till Storgården är de en dag gamla och väger 35 gram. När de 70 dagar senare slaktas väger de omkring 2,4 kilo. Här är en kyckling som är cirka fyra veckor gammal. Foto: Leif Larsson

Foto:

Linköping2016-09-02 12:00

– Hälften av svensk ekokyckling produceras i Östergötland. Och mer blir det, upplyser Mats. Det är två rutinerade lantbrukare som nu breddat sitt företag. De har drivit jordbruk tillsammans på Kättestad Gård i Nykil ihop sedan 1990, producerat mjölk och odlat spannmål.

– Mjölkproduktionen har inte gått bra på sistone så vi behövde ett ben till att stå på, påpekar Niklas.

– Vi skojar och säger att vi nu har ett kycklingben också, inflikar Mats med ett skratt. Deras växtproduktion är redan ekologisk (mjölken blir det i dagarna) och därför riktade de in sig på mer ekologiskt.

– Vi valde ekokyckling eftersom det finns både ett behov och en brist. För ett år sedan var 0,1 procent av den kyckling som produceras i Sverige ekologisk. I dag är siffran en procent. Vi tror ekologisk kyckling har en gyllene framtid, konstaterar Mats Jonasson.

I vintras byggdes anläggningen som har två avdelningar. Kycklingarna, av rasen Rowan Ranger, kläcks i Lund och kommer en dag gamla, 35 gram tunga, till Gammalkil. I 20 dagar är de mindre avdelning där deras vikt tiodubblas. 

När de är exakt 20 dagar gamla placeras de i stora hallar, det finns två på totalt 1250 kvadratmeter. Längs långsidan kan de ta sig ut och Kravregler kräver att de ska kunna vara ute tolv timmar varje dag i april-september.

– De är försiktiga i början och inte så många går ut. Men efter ett tag är det allt fler som vistas ute, påpekar Mats. När kycklingarna är 70 dagar gamla slaktas de och säljs sedan under Kronfågels varumärke Bosarpkyckling.

– Nästa år har vi blivit lovade att få gårdsnamnet på förpackningarna, berättar Mats. 
Storgårdens ekokyckling har hittills levererat en omgång kycklingar, strax under 10 000 stycken. Den andra omgången är på gång.

– Det blir omkring 60 000 kycklingar på ett år. Slaktvikten är på cirka 2,4 kilo. 

De ska väga däromkring för att man ska få bästa pris. De får inte vara för tunga men det kan vara svårt att styra, den här rasen är avlad att äta, förklarar Niklas Jonasson.

Krogar intresserade Ekokyckling är dyrare än konventionell men en del konsumenter väljer den ändå, för smaken eller för att djuret haft ett bra liv. Både grossister och restauranger är också högeligen intresserade av ekokyckling.

– Vi hade nyligen besök av två inköpschefer för åtta stjärnkrogar på Stureplan i Stockholm. 
De var jättepositiva när de var här, berättar Mats. I företaget arbetar tio personer, vid toppar 12-13. Mats ansvarar för ekokycklingarna och växtodlingen och har god hjälp av sambon Eva Kampner. Niklas ansvarar för korna och mjölken och hans sambo Madeleine Karlsson, anställd i företaget, stöttar i det.

Bröderna arbetar bra ihop

– Vi fattar stora beslut ihop, i övrigt har vi hittat våra roller, vi är bra på olika saker. Samarbetet har fungerat i 26 år, det vore konstigt om det braka ihop nu, avrundar Mats Jonasson och får medhåll av brorsan Niklas Jonasson, lantbrukarna som ser till att utbudet av ekokyckling ökar rejält.

Kycklingarna på Storgården kan vistas inne eller ute. Kravregler säger att ekokycklingar ska kunna vara ute tolv timmar om dagen april-september. Foto: Leif Larsson
Kycklingarna på Storgården kan vistas inne eller ute. Kravregler säger att ekokycklingar ska kunna vara ute tolv timmar om dagen april-september. Foto: Leif Larsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!