Den tidlösa balladen

I salen för kyrklig konst, på Östergötlands museum, har Marie Länne Persson hittat platsen för sin installation. Hon är en av sammanlagt 21, som hörsammat uppmaningen att ta med sig ett egetproducerat konstverk och ställa ut det på museet.

Marie Länne Persson bredvid sin installation "Herr Peder och hans syster", på Östergötlands museum. Foto: Anders Lindkvist.

Marie Länne Persson bredvid sin installation "Herr Peder och hans syster", på Östergötlands museum. Foto: Anders Lindkvist.

Foto:

Linköping2018-03-28 19:45

Det stod var och en fritt att välja plats, men det är samtidigt tydligt hur de nya verken ansluter till de övriga i rummen. För Marie Länne Persson var valet lätt. Många känner igen henne som balladsångerska och hon har en lång och gedigen bakgrund också som folkmusiker och kompositör.

Aktuellt

- Jag valde att illustrera balladen om Herr Peder och hans syster. Den speglar samma problematik, som den vi känner igen från "metoo"- rörelsen. Den handlar om en kungason, som försöker tilltvinga sig sex med sin syster. Hon vägrar, men brodern hämnas genom att skuldbelägga henne och hon bränns på bål.

Marie Länne Persson berättar hur balladerna alltid varit väldigt uttrycksfulla och använt sig av symboler som visualiserar texten för åhöraren.

-Om brodern i den här historien, står det exempelvis: "Den brune fålen löper lätt i sina tömmar".

-På motsvarande sätt, har Ingemar Bergman utnyttjat de visuella inslagen i sin film Jungfrukällan, som i sin tur bygger just på en ballad.

Omgiven av änglabilder

Bredvid sitt verk, som består av en nätställning behängd med små föremål, som lätt kan associeras till texten i balladen, har Marie Länne Persson kopplat en högtalare. Var sjunde minut sjunger hon balladen tillsammans med gruppen Bessman.

Vi ser vattendroppen, som förnekas systern då hon törstar och hur två små duvor slutligen hämtar henne till himlen och hon själv också förvandlats till en duva.

-Jag valde det här rummet för att här finns så mycket av den kristna symbolik, som återfinns i balladtexten.

Här finns också fjädrar av korpar, som blev broderns öde; de hämtade honom till "kropp och själ" och förde honom till underjorden.

Initiativet, att på det här sättet öppna museet, kan ses som en del av Folkkonståret. Den stora utställningen, som fått namnet "Det blå skåpet" invigs först 21 april och då är Marie Länne Persson tillbaka igen, med sång och musik.

Att definiera vad folkkonst är inte lätt.

-Jag var på invigningen av en trasmattsutställning en gång, där man sade att "folkkonst är den outbildade konsten", men att det är många skolade som sysslar med den.

Hon berömmer museet för initiativet med en helg, som är öppen för allmänhetens konst och hoppas på fler liknande tillfällen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!