Finsk kulturmönstring på biblioteket

Finska blandades med svenska när publiken samlades för att lyssna till Borgmästare Helena Balthammars invigning av konst- och litteraturutställningen i Linköpings stadsbibliotek, 6 december.

Fem finska konstnärer ställer ut i främre ljusgården på Linköpings stadsbibliotek, fram till 20 december. Foto: Kim Ekerstad.

Fem finska konstnärer ställer ut i främre ljusgården på Linköpings stadsbibliotek, fram till 20 december. Foto: Kim Ekerstad.

Foto:

Linköping2017-12-11 13:30

Invigningen markerade att det just denna dag var 100 år sedan Finland utropade sin självständighet och dagen är sedan dess Finlands nationaldag.

Naturlig plats

Helena Balthammar såg biblioteket som en naturlig plats att fira 100-årsjubileet, en plats där det fria ordet är satt i högsätet, en ovillkorlig förutsättning för en fri och demokratisk stat. Hon berättade också att hon hunnit skicka en hälsning till vår systerort Joensuu, som Linköping haft kontakt med sedan 40-talet, både på politisk nivå, tjänstemän emellan. Men flest utbyten har nog ändå skett skolor emellan.

Konst och litteratur

Fem konstnärer, alla med finskt ursprung, delar på utrymmet i den främre ljusgården på biblioteket. De fick alla möjlighet att presentera sin konst, men först fick publiken lyssna till de tre bibliotekarierna Brita Lodén, Kerstin Ryd och Kristina Lundwall, som samlat aktuella böcker av finländska författare. Dessa har på olika sätt skildrar den finska historien och hur den griper in också i dagens finska samhälle.

Konstnärerna berättar

Anne-Britt Strannerklint, själv född i Sverige, inledde konstnärernas presentation och berättade hur hon tagit sin utgångspunkt i 50-talet, då hennes föräldrar flyttade till Norrköping för att arbeta i textilindustrin. En installation av resväskor vittnar om emigrationen till Sverige och ett collage, byggt på familjefoton, visar en liten flicka i fina kläder, som en gång fotograferats för att visa hur väl familjen klarat sig i Sverige.

Maija Suomalainen kom hit som ung och valde mellan Norrköping och Berlin för att fortsätta sin konstnärsbana. Hon blev kvar i Sverige och visar nu fat och föremål i rakubränd keramik, en japansk teknik.

Ann-Mari Tamminen Meuller är född i Finland, men uppvuxen i Dalarna. Hennes målningar är vad jag kallar abstrakta, men där jag i ett hörn hittar en antydan till en rosa näckros, som jag tacksamt tar emot.

Riina Kauppio är yngst i församlingen och har bara hunnit bo i Sverige i två och ett halvt år. Hon studerar nu vidare på universitetet och visar här landskap och porträtt.

Erkki Saikkonen är den ende manliga företrädaren, född i Tammerfors. Han visar sin fotoutställning "Livet på landet " som består av sammanlagt 16 bilder. Parallellt visar han "Tiny Towers", transformatortorn, på sitt eget galleri i Rimforsa.

Utställningen av de östgötska konstnärerna, alla med finskt påbrå, pågår till 20 december och är ett initiativ av Östgöta Konstförening i samverkan med Linköpings stadsbibliotek, Linköpings kommun och Region Östergötlanmd.

Bibliotekarierna Brita Lodén, Kerstin Ryd och Kristina Lundwall presenterar aktuell finsk litteratur. Foto: Kim Ekerstad.
Bibliotekarierna Brita Lodén, Kerstin Ryd och Kristina Lundwall presenterar aktuell finsk litteratur. Foto: Kim Ekerstad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!