Han ska se till att motorer fungerar

Ingenting har hänt sedan den senaste SCB-undersökningen, säger nyhetsuppläsaren och citerar: "Det råder fortfarande brist på elever till de yrkesförberedande gymnasieutbildningarna." Fordonsteknik nämns som ett exempel.

Charlie Gustafsson kliver ur en Volvo, som just fått tillsyn på utbildningen för Fordonsvård och godshantering, på Anders Ljungstedts gymnasium. Foto: Anders Lindkvist

Charlie Gustafsson kliver ur en Volvo, som just fått tillsyn på utbildningen för Fordonsvård och godshantering, på Anders Ljungstedts gymnasium. Foto: Anders Lindkvist

Foto:

Linköping2017-12-13 15:30

Charlie Gustafsson går sista året på gymnasiesärskolan för fordonsvård och godshantering på Anders Ljungstedts gymnasium och arbetsmarknaden ser med andra ord ljus ut för honom.

-Motorer är mitt stora intresse säger Charlie Gustafsson, varför tror du annars att jag är här?

Han vill kunna ta isär och sätta ihop och veta hur det fungerar.

Såväl gammalt som nytt

När vi träffas i verkstaden tätar han ventilspjällen på en gammal Volvomotor.

-Men vi tränar på nyare modeller också, säger Charlie och berättar om hur man felsöker med hjälp av en dator:

-Felkoden anger vad som är fel och vad som måste ersättas. Finns det hemma så hämtar man det från lagret, annars måste man beställa.

Han har hunnit vara ute på flera praktikplatser och vet vad jobbet går ut på. Även om det också innehåller moment av vård av förar- och passagerarutrymmen, är det motorerna han helst vill arbeta med.

-Att kunna starta motorn och sedan lyssna på att allt fungerar igen.

Engagerad

Charlie Gustafsson är en person som engagerar sig. Han är ordförande i elevrådet och tar emot sina kamraters synpunkter på vad som kan förbättras. Elevrådet träffar sedan rektor en gång i månaden.

-Arbetsmiljön är viktig, säger han, det får inte vara skräpigt i korridorerna och för att lyssna på musik, måste man ha hörlurar. Relationen med lärarna är också viktig.

-De sköter sig bra, tycker han.

Filmer om rally

Det ska gå fort. Charlie Gustafsson är nu 20 år och bor utanför stan i Gammelkil. Han trivs med att bo på landet. Böcker läser han inte så mycket, men när det gäller filmer är valet självklart, de ska handla om rally.

-Min pappa har kört rally och nu är det min bror, berättar Charlie Gustafsson.

Det är inte så svårt att förstå varifrån motorintresset kommer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!