Handel utan jultema

I lördags hade konsthallen Passagen i Linköping lämnat plats åt en hantverks- och designmässa, kallad Formbazar.

Lena Karin Grip från Textilverket, visar hur elegant en blombukett kan presenteras. Foto: Anders Lindkvist

Lena Karin Grip från Textilverket, visar hur elegant en blombukett kan presenteras. Foto: Anders Lindkvist

Foto:

Linköping2017-12-18 18:00

Ett drygt 20-tal egenföretagare, alla från Östergötland, hade hörsammat uppropet och i år är det andra gången, som Passagen förvandlas till bazar för en dag.

- Det tog bara en timme för oss att flytta in den här gången, säger Lena Karin Grip, som är här med sitt företag Textilverket. Hon har fyllt sina två bord med "finurliga ting", allt i textil; askar, kuddar, ljushållare och elegant fodrade tygstycken att svepa runt en bukett blommor.

En begynnande tradition

Den centralt placerade lokalen vid Stora Torget lockade mycket folk. Redan en halvtimme efter det att portarna slagits upp, stod intresserade kunder i dubbla led framför de uppställda borden. Med tanke på det stora intresset talar mycket för att en tradition nu etablerats.

- Vi har medvetet inte använt ordet "jul" i vår marknadsföring, förklarar Helena Carlsson, som i år varit sammanhållande. Hon har i flera år varit ordförande för Svensk Form i Östergötland, men ägnar nu all tid åt sitt framgångsrika företag "rubber-necklace", som tillverkar smycken i gummi, halsband, armband och nu också ringar, i det svarta elastiska materialet.

Ny syn på

Lite längre bort står Fabrizio Luciani, grafisk designer, som också illustrerat barnböcker och visar sina bilder av våra käraste linköpingsmotiv, Domkyrkan, Folke Filbyter och Vattentornet. Han låter dem framträda i en ny dager, så som vi aldrig sett dem förr. De finns både i stort fornat och som vykort.

Trä och textil

Stina Gunnarsson från "Just Wood" hade också en jämn ström av kunder. Trosor, tillverkade av trä, som flisats, kokats och tråddragits för att sedan vävas med inslag av det syntetiska materialet elastan, tilldrog sig berättigad uppmärksamhet.Trosorna, som är uppsydda i Norrköping (kalsongerna är på väg), består av mer än 90% trä och tanken svindlar inför den svenska textilindustrins framtida möjligheter.

En paus i julstressen

Alla utställare hade ambitionen att visa upp miljömässigt hållbara produkter och gav, på så vis oss besökare en tankeställare, innan vi åter gav oss ut i den mer traditionella julhandeln.

Helena Carlsson framför sitt bord med med smycken i det ovanliga, men åtråvärda materialet gummi. Foto: Anders Lindkvist
Helena Carlsson framför sitt bord med med smycken i det ovanliga, men åtråvärda materialet gummi. Foto: Anders Lindkvist
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!