Här tändes det på – efter 600 timmar

Efter omkring 600 ideella arbetstimmar tändes tjärdalen vid hembygdsgården Källeryd i Ulrika. På plats i lördags kväll fanns ett 100-tal intresserade som fick en inblick i det historiska projektet samtidigt som det bjöds på underhållning och serverades nystekta kolbullar.

Foto: Stefan Holgersson

Linköping2019-08-04 20:00

– Vi hoppas på minst 200 liter tjära om allt går efter våra beräkningar. Tjäran har redan beställts av Linköpings stift, som kommer att använda den på tak och väggar i kyrkor och andra byggnader. På så vis blir det återvinning eftersom de gamla stubbar som används tagits på kyrkans mark, säger den engagerade Ulrikaprofilen Bertil Andersson.

Stiftsantikvarie Niclas Fredriksson följde tändningen av tjärdalen med stort intresse och deltog även som brandvakt den första natten.

– Ulrika hembygdsförenings engagemang kring tjärdalen är helt fantastiskt. Min förhoppning är att få till 20 hembygdsföreningar som bränner en tjärdal. Linköpings stift behöver årligen importera 3 000 liter tjära för vård och underhåll av kyrkobyggnader. Jag ser gärna att vi kan minska importen och i stället tar tillvara på den råvara som finns på kyrkans mark och det lokala engagemanget, säger Niclas Fredriksson.

Det måste vara kådrika furustubbar där det gått minst 50 år efter avverkning, för att utgöra det rätta råmaterialet vid tjärframställning på gammaldags vis.

– Det är spännande med historiska projekt. Under 1800-talet pågick väldigt mycket tjärframställning här i Ulrika-trakten. Det var vanligt att man hade tjärdalar på gårdar och torp. Mycket arbete, men de gav också en bra extrainkomst. En del gick även på export härifrån, berättar Bertil Andersson.

Tjäran och likaså beck – en vidareförädling av tjäran – användes i stor omfattning för impregnering och tätning av fartyg.

Ett tiotal hantverkskunniga Ulrikabor har tillsammans lagt ner cirka 600 timmar på förarbetet innan det var dags att tända tjärdalen. Från att forsla hem stubbar och kapa dem till lagom långa vedträn som finfördelats så att tjäran ska komma ut. Till att bygga upp tjärdalen med en diameter på fyra meter och ett djup på cirka en meter. De finhuggna vedträna är snedställda så att tjäran rinner ner i en tratt och vidare ut i en ränna, som mynnar i ett stort fat som allt eftersom töms i tunnor.

– Vi som är engagerade i det här projektet är ingen ungdomssamling precis, utan medelåldern ligger på 75 år. För oss handlar det inte bara om jobb. Vi dricker kaffe, äter smörgåsar, grillar korv och pratar socialt också. Vi tycker att det här är kul, säger 80-årige Bertil och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!