It-chef med utblick över Mjärdevi

Krister Siggesjö, it-chef på Linköpings kommun, är van att ta emot studiebesök och frågorna är många kring framtidens digitaliserade värld. Hans kontor ligger i höghuset på Mjärdevi Science Park.

Linköping2018-03-27 00:00

Som medborgare kan man till exempel undra över om e-röstning snart är ett alternativ till valurnorna och om kommunens hemsida och informationen över facebook, twitter och instagram är säkrade från attacker och falska nyheter.

En helt ny värld

Krister Siggesjö anställdes i kommunen 2004 och kan konstatera att det är en helt ny värld vi har omkring oss i dag.

-Det var först på 90-talet, som internet blev en realitet inom kommunen och vi började tala om e-förvaltning och 24-timmarsmyndigheten. Då var vi relativt sett långt framme, men har på senare tid börjat tappa lite fart och överlåtit till enskilda initiativ att hitta lösningar. Glädjande nog finns ett förnyat intresse från stat och kommun att hitta mer övergripande lösningar som kan driva på utvecklingen.

Mycket känns obegripligt

För en lekman tycks utvecklingen bara gå fortare och fortare och sociala media är numera en etablerad kommunikationskanal gentemot kommunens invånare. Det, som Krister Siggesjö nämner som nästa stora steg i utvecklingen, är det som döljer sig bakom begrepp som "AI", artificiell intelligens och "Big data", stora informationsmängder, som samlas in och analyseras.

Kontaktcenter

Krister Siggesjö exemplifierar med hjälp av det nya kontaktcenter som nu är under planering i kommunen:

-I dag får endast ca 40 procent som söker kontakt med kommunen - stöd och hjälp av rätt handläggare. Det här kommer att kunna förbättras radikalt. Till kontaktcentret ska cirka ett 40-tal tjänstemän vara direkt kopplade och den som ringer, mailar, chattar med mera kommer direkt att kunna få svar på sina frågor.

-Nästa steg blir att analysera frågor och svar för att hitta mönster, som sedan kan utgöra grunden för förbättrad information och hantering av ärenden exempelvis genom automatisering men också för att kunna ge en bättre service till den som söker kontakt.

Krister Siggesjö nämner året 2012, som det år då det skedde en del matematiska genombrott i utvecklingen algoritmer för AI. En del av tillämpningarna kring AI ser vi idag bland annat i självkörande bilar, virtuella assistenter med mera. I grunden är det en förmåga att se mönster i stora mängder data och dra slutsatser ifrån det som nyttjas.

Framtiden är redan här

-Vill man få en känsla för vad som går att göra, kan man redan idag chatta med den virtuella assistenten hos några av bankerna. Den besvarar villigt dina frågor, inklusive det, som du behöver få extra förklarat.

Stora världsomspännande företag som Google, Amazon, Microsoft och Facebook med flera lägger sedan en tid tillbaka stora resurser på att utveckla nya tillämpningar kring AI och förmågan att analysera data. Det har funnits en trend under en längre tid med sjunkande lönsamhet för plattformar men genom att samla data i plattformarna som kan analyseras och säljas skapas nya värden.

Integriteten hotad

Genom de elektroniska spår vi lämnar efter oss påverkas vi redan i dag av riktade annonser och vi hotas av läckan på facebook, som möjliggjort riktad valpropaganda till väljare i USA och som därmed kunnat påverka presidentvalet i USA.

Ytterligare exempel: Den största klädvaruförsäljaren i USA är inte ett traditionellt klädföretag utan Amazon; vi köper inte längre av tillverkaren, utan digitalt av distributören. För den konspiratoriskt lagda, gäller det förstås inte bara materiella ting, utan i högsta grad också värden och värderingar, vilket åter leder oss in på hotet mot demokratin. En förutsägelse från analysföretaget Gartner säger att det inom fem år kommer att produceras fler falska nyheter än sanna!

Ökad vaksamhet gäller

Som svar på frågan om hur vi här i Linköping ska kunna freda oss från inplanterad falsk information i kommunens officiella kanaler, svarar Krister Siggesjö, att det handlar om vaksamhet och ständig kontroll från de ansvariga inom kommunen. Som människa är det nog klokt att vara källkritisk men även medveten om sina egna fördomar när man tar del av information.

På frågan om e-röstning snart kommer att bli aktuellt, är svaret att det är tekniskt möjligt, som i exempelvis i Estland, men att det än så länge nog inte finns ett tillräckligt förtroende för tekniken i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!