Karolina och Ludwig - en folkkonsthistoria

Tråd och trä, nål och yxa; två material och två verktyg, som bildar utgångspunkt för den nyligen invigda utställningen på Östergötlands museum.

Detalj av Ludwig Zackrissons arbetsbänk. Foto: Anders Lindkvist.

Detalj av Ludwig Zackrissons arbetsbänk. Foto: Anders Lindkvist.

Foto:

Linköping2018-03-21 10:15

Den beskrivs som "unik formgivning med inspiration från Östergötlands museums samlingar" och kan beskådas i övre entréhallen. Hemslöjdens folkkonststipendiater, Karolina Johansson och Ludwig Zackrisson, visar här upp sina verk.

De två fick redan för ett år sedan pris och diplom, utvalda av bland tjugo andra, som lämnat in förslag på vad de skulle vilja göra med folkkonsten som inspirationskälla.

En del av Folkkonståret

Bakom står Östergötlands Läns Hemslöjdsförening, som med medel ut den Ekerbergska stiftelsen, bjöd in östgötska hantverkare att komma med idéer. Här utmärkte sig Karolina Johansson och Ludwig Zackrisson.

Textilkonsulent Ann-Sofie Svansbo lovordade de två för hur de tagit vara på det år, som nu resulterat i utställningen och givit folkkonsten ett modernt uttryck.

Museets konstintendent, Stefan Hammenbeck, berättade om hur han introducerade dem till museets samlingar, för att de där skulle kunna hämta inspiration:

-Och även om de inte spenderade så mycket tid i magasinet, så såg man hur de sög in det som fanns lagrat med en 360-graders blick, för att sedan välja ut vad de villa ta med till sin egen utställning.

Gammalt och nytt

Ludwig fastnade för golvuren:

-De fanns i hundratal, uppställda efter varandra, med bara några centimeters mellanrum.

Bredvid Ludwigs egen version av ett modernt golvur , finns två historiska exempel också på plats, ett från 1700-tal och ett från 1800-talet.

Karolina valde "bindmössor" (små dekorativa huvudbonader), som inspration:

-Jag var mest ute efter folkdräkter med broderade mönster, men hittade inte vad jag sökte förrän jag såg de här hättorna.

Olika arbetsmetoder

Karolina visar parallellt med sina broderade verk också skisser på hur hon tänkt det färdiga resultatet. Det har blivit en serie mycket uttrycksfulla kolteckningar, som skänker extra kraft åt broderierna. Karolina kommenterar:

-Jag har valt att inte välja uttrycksform, utan att kombinera. Broderierna fångar ljuset och får motiven att lämna ytan.

Ludwig kommenterar sin process så här:

-Jag har hela tiden huvudet fullt av idéer och så tecknar jag ned det jag tänkt, som en utgångspunkt för det jag ska genomföra. Det jag ritat utvecklas sedan genom hantverket.

För traditionen vidare

Det är inte bara två kvalificerade utövare inom två olika konsthantverkstraditioner vi möter på utställningen, vi möter också två olika sätt att angripa materialet.

För Karolina Johansson är den tecknade bilden en förlaga - om än inte i alla delar återgiven i det färdiga verket. Hos Ludwig Zackrisson är teckningen mer ett sätt att sortera bland idéer; en konstruktionsskiss för det fortsatta arbetet.

En inblick i verkstan

På utställningen blir det här tydligt: Broderierna ställs ut tillsammans med de inspirerande kolteckningarna, runt om på väggarna. Ett stycke därifrån ser vi en arbetsbänk med olika typer av skärande verktyg, tillsammans med ett stycke björk som börjat snidas utifrån en tecknad skiss.

Sammanfattningsvis: Två mycket spännande konstnärer, som på var sitt sätt illustrerar handens och hjärnans samspel - och hur det känns igen, i den långa tradition vi idag kallar folkkonst. Utställningen pågår till den 29 april.

Ludwig Zackrisson framför sitt golvur, vuxet ur en smäcker björkstam. Foto: Anders Lindkvist
Ludwig Zackrisson framför sitt golvur, vuxet ur en smäcker björkstam. Foto: Anders Lindkvist
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!