Konsten i fokus även på jobbet

Två konstnärer, Lena Wiklund och Assi Molin, delar vid sidan av konstnärskapet också platsen för sina "civila" yrken, Östergötlands museum.

Lena Wiklund och Assi Molin ställer ut tillsammans på Galleri Sander. Foto: Anders Lindkvist

Lena Wiklund och Assi Molin ställer ut tillsammans på Galleri Sander. Foto: Anders Lindkvist

Foto:

Linköping2018-02-02 17:00

En är länskonstkonsulent (Lena), den andra är informatör och pressansvarig (Assi). Att konsten står i fokus framgår med all önskvärd tydlighet när de berättar om vad de gör. Lena Wiklund har bland annat gjort en sammanställning på nätet över konstnärer i Östergötland; som konstnär anmäler man sitt intresse och skickar med sitt cv. En jury avgör sedan om man har tillräckliga meriter. Idag finns där 159 östgötar förtecknade (ofta med bilder på sina verk) och ytterligare ett trettiotal yngre, som står på tillväxt; en guldgruva för alla som är intresserade av vad östgötsk konst idag kan erbjuda (östgötakonst.se är adressen och den aktualiseras fortlöpande).

Assi Molin förser press och media kontinuerligt med nyheter från museet, kallar till presskonferenser och säkrar museets närvaro också på facebook och instagram, vid sidan av den alltid uppdaterade hemsidan.

Det är alltså ingen brist på information för den som vill veta vad som händer på museet eller för den som vill få en överblick av det östgötska konstlivet.

Konst som ventil

De har mer gemensamt än bara arbetsplatsen, båda klagar över bristen på tid för sin konst. Det konstnärliga får stå tillbaka, men utgör ändå en räddning.

Assi Molin förklarar:

-Jag har återvänt till museet, kan man säga. Jag började som kulturvetare och närde en dröm om att få jobba här, men fortsatte att utbilda mig till journalist. Det var tufft, för tufft och jag sadlade om och gick en konstnärsutbildning på Lunnevad. Där prövade jag olika tekniker, men fastnade för de grafiska uttrycksformerna. Jag söker en balans mellan yrkeslivet och det jag gör som konstnär.

Lena Wiklund har också en utbildning från Lunnevad i botten:

-Jag har nog prövat på de flesta tekniker, både textilt och skulpturalt, men det har alltid handlat om bilder, som jag projicerat på olika material. Ofta är det gamla foton som jag hittat och sedan bearbetat och satt samman i nya konstellationer. Delar av en bild kan gå igen i en annan.

Assi Molin delar hennes vurm för återanvändning:

-Jag har till exempel en trappa, som jag använt som en neutral fond i olika bilder, en inramning för det jag vill visa.

Gemensam utställning

Nu ställer de ut tillsammans på Galleri Sander i Linköping, fram till 21 februari. Assi Molin, med vad jag kallar grafik och Lena Wiklund, varierat mellan grafik och broderi och det som kan tänkas finnas däremellan.

Lika och olika, två spännande konstnärer på samma galleri. Molin&Wiklund, de lär återkomma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!