Massi Fritz: "FrÄgor, det kommer han att fÄ"

MÄlsÀgandebitrÀdet Elisabeth Massi Fritz, som företrÀder sju anhöriga till den mördade pojken, var nöjd med den första rÀttegÄngsdagen nÀr vi trÀffade henne efter att dagens förhandling var slut.

Elisabeth Massi Fritz företrÀder sju anhöriga till den mördade pojken Mohamad Ammouri.

Elisabeth Massi Fritz företrÀder sju anhöriga till den mördade pojken Mohamad Ammouri.

Foto: Julia Djerf

Linköping2020-09-15 17:03

Efter att ha flytt oroligheter i hemlandet Libanon kom familjen Ammouri till Linköping Är 2001. Enligt Elisabeth Massi Fritz trivdes man mycket bra i staden.

– Alla kĂ€nde stolthet och glĂ€dje nĂ€r man beviljades permanent uppehĂ„llstillstĂ„nd i Sverige. PĂ„ ett Ă„r hade barnen lĂ€rt sig flytande svenska, sa mĂ„lsĂ€gandebitrĂ€det under den inledande rĂ€ttegĂ„ngsdagen.

Hösten 2004 hade ÄttaÄrige Mohamad just börjat andra klass.

– Han Ă€lskade skolan och var vĂ€ldigt duktig, sa Massi Fritz.

Tisdagen den 19 oktober var alla i familjen sena pÄ morgonen och Mohamad gick ivÀg ensam till skolan. Det skulle visa sig vara sista gÄngen de sÄg honom i livet.

Enligt Elisabeth Massi Fritz ska en syster ha mött polisen vid mordplatsen och tyckt sig ha sett sin brors skor. Men det var först nÀr Mohamed var pÄ sjukhus som familjen fick besked om vad som hade hÀnt.

I rÀttssalen fick de anhöriga berÀtta hur hÀndelsen pÄverkat dem. NÀr vi trÀffade Massi Fritz efter att förhandlingen i rÀttssalen avslutats var hon nöjd med att familjens perspektiv pÄ hÀndelsen fÄtt komma fram.

– Jag anser att de uppgifterna som kommit fram styrker det omfattande lidande som var och en av mina klienter har upplevt under alla dessa Ă„r.

Hon beskriver uppdraget att företrÀda de anhöriga som helt unikt under hennes karriÀr.

– Det Ă€r sĂ€llan som jag har mött mĂ„lsĂ€ganden som har mött sĂ„ hĂ€r dĂ„ligt. Att en liten pojke blir brutalt mördad pĂ„ detta sĂ€tt en vanlig höstdag nĂ€r han Ă€r pĂ„ vĂ€g till skolan. Det Ă€r omstĂ€ndigheter som sticker ut.

Under onsdagen kommer Massi Fritz fÄ chansen att stÀlla sina frÄgor till den Ätalade Daniel Nyqvist. Vilka vill hon dock inte sÀga under tisdagen.

– Det ska finnas en respekt i rĂ€ttssalen för alla inblandade, och Ă€ven den tilltalade. Men frĂ„gor, det kommer han att fĂ„.

Sju av de anhöriga till Mohamad Ammouri krĂ€ver nu Daniel Nyqvist pĂ„ sammanlagt 950 000 kronor i skadestĂ„nd för sveda och vĂ€rk. I ett tidigare yttrande har Elisabeth Massi Fritz skrivit att "de har utsatts för ett omfattande psykiskt lidande under synnerligen lĂ„ng tid". 

Daniel Nyqvists advokat Johan Ritzer medgav under den första rÀttegÄngsdagen att hans klient Àr skyldig att betala skadestÄnd till nÄgra av de anhöriga, men att han inte vill betala fullt sÄ mycket som mÄlsÀgandebitrÀdet krÀver.

MÄlsÀgande Elisabeth Massi Fritz företrÀder familjen Ammouri.
MÄlsÀgande Elisabeth Massi Fritz företrÀder familjen Ammouri.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!