Massor av kultur i höst

Den som är intresserad av kultur har massor att välja på i Söderköping i höst. På Stinsen blir det allt från pyssel för barn, utställningar, kåserier om musik, samtalsserie kring olika saker i livet till föreläsningar där bland annat bödelns liv på 1600-talet beskrivs.

Den 6 oktober berättar arkeologen Martin Rundkvist på Stinsen om utgrävningarna vid Skällviks borgruin som gjordes av 17 personer sommaren 2016. Foto: Monica Stangel Löfvall

Den 6 oktober berättar arkeologen Martin Rundkvist på Stinsen om utgrävningarna vid Skällviks borgruin som gjordes av 17 personer sommaren 2016. Foto: Monica Stangel Löfvall

Foto:

Linköping2016-09-09 12:00

– Det finns något för alla smaker. Kul att kunna erbjuda ett så stort och varierat program. Det händer något under väldigt många dagar i höst, konstaterar Karolina Nilsson, vikarierande kultursekreterare i Söderköpings kommun.

Det mesta som händer döljer sig under dessa rubriker: Barnsliga lördagar, Filosofiskt forum, Föreläsningar, Historiska utställningar och installationer, Musikkåserier, Nyfiken på, Retro - kulturhistoriska tillbakablickar, Utställningar samt Utmana hjärna, fantasi och fötter.

Tre år och äldre

En del som Barnsliga lördagar och Musikkåserier har varit med förr medan Filosofiskt forum är en relativt ny företeelse. Barnen får således sin beskärda kulturdel.

– Barnens lördagar är uppskattade. Aktiviteterna är för dem som är tre år och äldre. 

Det blir teater, man kan pyssla, se på film, måla. Allt är gratis utom barnteatern. Den brukar vara populär, 70 barn får plats och det är ofta fullt. Även den skapande verkstaden är populär, den är både nyttig och rolig, påpekar Karolina Nilsson.

Ungdomar uppmanas också att utmana hjärna, fantasi och fötter. I det konceptet ingår bland annat en jakt på en drottningskrona, på elva ställen i staden finns ledtrådar som leder till skatten.

För vuxna

För vuxna finns också spännande saker. Retro består av fyra delar och fyra föreläsare berättar om utgrävningar i Skällviks borgruin, mysterier och historier kring bäckravinen vid Igelsjön och Söderköping på 1500-talet. Annika Sandén, docent i historia och författare till boken Missdådare: brott och människoöden i svenskt 1600-tal, berättar om bödelns liv. Vem ville bli bödel, hur såg lokalsamhället på personen som var bödel och vad gjorde bödeln förutom att avrätta människor? Det avslöjas under föreläsningen.

Under rubriken Nyfiken på framträder sju personer i höst. En är Carola Hansson, författare som nominerats till Augustpriset berättar om Tolstojs tid. En annan i raden är Söderköpingssonen Viktor Åkerblom som är skådespelare och barnboksförfattare och han föreläser undre temat Förändring och utveckling.

Mat på medeltiden

Den musikintresserade får också sitt. Stig Jacobsson, Söderköping, kunnig i klassisk musik, berättar under fyra tisdagar om musik från romantikens Prag och spelar musik som hör till.

Utställningar av alla de slag erbjuds också. Som exempelvis mat på medeltiden och den politiske tecknaren EWK från Söderköping. Det här är på Stinsen men det blir även expon runt om i Söderköping.

Filosofiskt forum startade i våras och återkommer nu. Lars Sundberg, diakon från Norrköping, leder samtal åtta gånger om mer eller mindre allvarliga teman som godhet, integration, förlust, stolthet och skuld. Här är samlas en mindre grupp och talar öppet.

Som synes ett digert kulturprogram. Många aktörer är inblandade och hela programmet finns på kommunens hemsida och på stadsbiblioteket kan också mer information fås.

Barnsliga lördagar återkommer som inslag på Stinsen i höst. Barnteater är ett populärt inslag som ofta samlar fullt hus. Här en bild från föreställningen Kanel och Kanin som spelas 22 oktober på Stinsen. Foto: Sarah Ala Blyborg
Barnsliga lördagar återkommer som inslag på Stinsen i höst. Barnteater är ett populärt inslag som ofta samlar fullt hus. Här en bild från föreställningen Kanel och Kanin som spelas 22 oktober på Stinsen. Foto: Sarah Ala Blyborg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om