Rapport från en inspelningsplats

Ett torp i skogsbrynet. Rök från skorstenen lockar välkomnande, men innanför väggarna råder ingen idyll. Här utspelas ett familjedrama.

Mamma Linda och sonen Bobby lever snart under våldshot. Foto: Strannerklint Media

Mamma Linda och sonen Bobby lever snart under våldshot. Foto: Strannerklint Media

Foto:

Linköping2018-01-18 17:00

Det är paus i inspelningen av Kennet Strannerklints långfilm "Den andra stenen". Kring dessa tre utspinner sig historien:

Mamma Linda, med sonen Bobby och så Jerry, som äger huset, skogsarbetare och nu nybliven styvpappa. Linda och Jerry träffades på nätet, efter det att Linda blivit övergiven av sin man och lämnad ensam och arbetslös med sonen. Kärleken var omedelbar och ömsesidig, men inte redo för de påfrestningar som väntade.

Filmen har mobbning, rasism och förtryck som tema. Kennet Strannerklint förklarar filmens titel:

-Den första stenen som kastas mot dig är kanske inte så farlig, det är den andra som kan leda till en ohejdbar våldsspiral. Filmen vill vara en konstruktiv katalysator för att förstå vad man sätter igång när man mobbar någon.

Tre centrala roller

Lanna Olsson, som spelar Linda, berättar om den ensamstående mamman:

-Efter skilsmässan tar hon sig samman, börjar ett nytt liv. Hon motionerar och äter nyttigt och ser hoppfullt på framtiden, samtidigt som hon oroar sig för sin son som mobbas i skolan.

Magnus Erenius har rollen som styvpappan Jerry:

-Han har en helt annan bakgrund än Linda, som kommer från stan. Jerry är uppvuxen på landet, med en tuff uppväxt i bagaget. Samtidigt är han lite av en pedant, som vill ha var sak på sin plats. Han vill helst ha Linda för sig själv och har inget tålamod med pojken. Han har extremt kort stubin eller, rättare sagt, ingen stubin alls.

Lanna Olsson fyller i:

-Våldet blir oundvikligt.Berättelsen är det viktiga.

Både Lanna Olsson och Magnus Erenius är från Stockholm, med gedigen erfarenhet från film och teater. Viljan att berätta har de gemensamt och som Lanna Olsson uttrycker det:

-Vissa berättelser måste bara berättas och vi har fått stor frihet i utformningen av våra roller.

Debutant

För Ludvig Hertzman Linde, som spelar den 11-årige Bobby, är det här däremot första långfilmen. Han går på Folkungaskolan i Linköping och har valt en inriktning som gör att han kan träna skådespeleri i skolan:

-Det här är definitivt något jag vill hålla på med, säger han, trots att rollen innehåller scener med våld.

-När jag ska spela rädd tänker jag på hur det kändes när jag åkte spöktåget på Liseberg och så använder jag mig av den känslan när jag säger mina repliker.

Gemensamma ansträngningar

Sammanlagt engagerar inspelningen ett tjugotal personer framför och bakom kameran. Produktionen finansieras av att alla satsar sin andel av arbetet och sedan får betalt utifrån hur väl filmen tas emot och kan ge intäkter.

En inspelningsvecka återstår och teamet återvänder nu till Skänninge för att göra kompletterande tagningar från det Luciatåg, som också spelar en roll i filmen. Kennet Strannerklint räknar med att det blir premiär lagom till Lucia i år.

Stugan i skogsbrynet är platsen för ett familjedrama i filmen Den andra stenen, som utspelar sig i och runt Mantorp. Foto: Strannerklint Media
Stugan i skogsbrynet är platsen för ett familjedrama i filmen Den andra stenen, som utspelar sig i och runt Mantorp. Foto: Strannerklint Media
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!