Rickards mål är landslag och världscup

Han tävlar i Europacupen i utförsåkning och siktar mot Världscupen. - Man måste tro på Världscupen om det ska vara en mening med att satsa, klargör Rickard Kåhre slalomåkare från Brokind, ett par mil söder om Linköping.

Rickard Kåhre från Brokind har kommit en bra bit i utförsåkningskarriären. Han är i dag på gränsen till landslaget och nära att få åka i Världscupen. Här är han i Saas-fee i Schweiz. Foto: David Grape Larsson

Rickard Kåhre från Brokind har kommit en bra bit i utförsåkningskarriären. Han är i dag på gränsen till landslaget och nära att få åka i Världscupen. Här är han i Saas-fee i Schweiz. Foto: David Grape Larsson

Foto:

Linköping2017-12-13 13:30

Rickard är i dag 26 år och började med utförsåkning redan för 20 år sedan. Inte i Brokind där möjligheterna lyser med sin frånvaro utan i Tolvmannabacken i Kisa tre mil bort.

- Min två år äldre syster åkte och tyckte det var kul så jag hängde på. När jag var 15 år började jag åka i Virserum, 12-13 mil från Brokind.

Det gick bra för Rickard i konkurrensen i södra Sverige men det krävdes en flytt norrut för att få tampas med svårare motstånd.

- Jag gick på skidgymnasium i Gällivare där min utveckling var lite upp och ner, men jag härdades. Nu går jag på skiduniversitet i Östersund. Vi är 15 killar och tjejer som pluggar och våra två coacher ordnar träningar i princip varje dag. Vi är gänget precis utanför landslaget och som vill in, säger Rickard.

Satsar på slalom

Brokindskillen satsar på slalom som är hans överlägset bästa gren. Han kör också storslalom, emellanåt tränar han Super G men störtlopp ratas. Rickard tävlar således i Europacupen som är snäppet under Världscupen. Han var med en hel del i fjol och hoppas delta i alla tävlingar denna säsong.

- Det är svårt att slå sig in i Europacupen och man måste plocka poäng på tävlingarna för att få fortsätta. Men om man klarar en topp 20-plats där, jag har varit 28:a som bäst, så tror jag man kan få chansen i Världscupen. Om man etablerar sig i Europacupen är steget till Världscupen inte så långt, berättar Rickard.

Han har kommit långt i sin sport men kan som alla elitidrottare alltid bli bättre.

- Min teknik är stabilare i år och då kan jag ösa på mer utan rädsla för att åka ur och oavsett bantyp kan jag ta mig ner. Det gäller också att på tävling få ut den åkning man har på träning. Små detaljer kan avgöra om man vinner en tävling eller kommer långt efter. Plötsligt klaffar något litet och gör att man kan slappna av i åkningen. Utförsåkning är en mentalt krävande sport. Under en minut ska allt sitta perfekt och många snabba beslut fattas. Om man saknar det rätta självförtroendet så är det lätt att ta fel beslut, redogör Rickard.

Stipendium hjälper

Den östgötske slalomåkaren pekar på en viktig aspekt för att nå den yttersta eliten.

- Jag tror mitt bästa åk definitivt är snabbt jämfört med de bästa i världen, men men man måste kunna göra sådana åk hela tiden. På det sättet är jag inte färdigutvecklad ännu och jag lär ha flera mål att sikta mot både den här och nästa säsong, säger Rickard ödmjukt.

Rickard Kåhres framfart i backarna har i alla fall uppmärksammats av Riksidrottsförbundet som gett honom ett elitidrottsstipendium för 2017/18.

- Det är ett bevis på att RF tycker det är värt för mig att fortsätta och det ger en kick. Jag hade nog klarat ekonomin ändå, men det är en dyr idrott och stipendiet ger mig större möjligheter att delta i tävlingar där bättre åkare är med, avrundar slalomåkaren från backfria Brokind.

Rickard Kåhre visar sitt kunnande i skidbacken i Saas-fee i Schweiz. Slalom är hans absolut bästa gren i utförsåkning. Foto: David Grape Larsson
Rickard Kåhre visar sitt kunnande i skidbacken i Saas-fee i Schweiz. Slalom är hans absolut bästa gren i utförsåkning. Foto: David Grape Larsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!