Röda Korset gör det lättare att hitta

Det är nu tio år sedan som Röda Korsets Linköpingskrets började hjälpa patienter att hitta rätt i Universitetssjukhusets korridorer. På plats vid Södra entrén har Margaretha De Geer och Christina Ridderstad eftermiddagspasset.

Röda korset finns vid Södra entrén. Tommy Pettersson

Röda korset finns vid Södra entrén. Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2018-01-10 13:00

Starten för tio år sedan var litet trevande och väckte frågor hos en del av personalen, trots att liknande verksamhet sedan länge redan etablerats på andra sjukhus, bland annat i Norrköping.

- Vi började i Onkologhuset och tre år senare utökade vi med att vara på plats här vid Södra entrén, men även på akutmottagningen, säger Margaretha De Geer, som är en av pionjärerna.

Många frivilliga

Idag är det sammanlagt 120 personer, som delar på ansvaret att vara Röda Korsvärdar.

- Vi fyller ett tomrum. Receptionen tar visserligen emot och visar till rätta så gott man kan, men de får inte lämna sitt bås, förklarar Christina Ridderstad och sneglar bort mot den inglasade receptionsdisken och fortsätter:

- Ofta hänvisar receptionen till oss, om någon känner sig osäker.

Margaretha De Geer fyller i:

- Och vi följer dem hela vägen till rätt avdelning. Det gäller också besökare, som ska hälsa på någon anhörig eller vän.

Det känns meningsfullt

Sammanlagt rör det sig bara om någon förmiddag eller eftermiddag i månaden som de är här, så ingen av dem tycker att det är särskilt betungande.

-Och något ska man ju göra när man är pensionär.

De turas om med replikerna.

- Vi känner att vi gör nytta och många gånger får vi en kram som tack för hjälpen.

Bemannat alla vardagar

De 120 Röda Korsvärdarna ser tillsammans till att det alltid är bemannat varje vardag mellan kl. 08.00 - 16.00, med undantag av helgerna. De röda västarna gör det lätt att känna igen dem och vid Södra entrén rör det sig om 120 - 150 personer, som dagligen får hjälp. På detta finns noggrann statistik.

Flera av värdarna har själva varit patienter. Margaretha De Geer exemplifierar:

-I Onkologhuset har detta haft en speciell betydelse, att som patient möta någon som vet vad man själv går igenom. Det kan lindra i en svår situation.

På bordet mellan dem ligger inte bara statistikpärmen, där står också en bladkaktus med en liten lapp vidhäftad, på vilken det står ett tack för all hjälp, undertecknat "Frisken".

- "Frisken" kallas bussen från Kalmar som regelbundet kommer hit med patienter från både Kalmars och Jönköpings läns landsting och som Region Östergötland har avtal med, berättar Christina Ridderstad och fattar ett stadigt tag om blomkrukan, då det blir dags för fotografering:

-Du har väl skrivit att vårt jobb är uppskattat?

Uppskattningen råder det ingen tvekan om och Universitetssjukhuset i Linköping spär på med en blomstercheck varje år vid jultid.

Margaretha De Geer och Christina Ridderstad Röda Korsvärdar. Foto: Anders Lindkvist
Margaretha De Geer och Christina Ridderstad Röda Korsvärdar. Foto: Anders Lindkvist
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!