Ungdomar behöver fler vuxna att tala med

Fältsekreterare Alaa Al-Sahli arbetar inom den kommunala organisationen Råd och Stöd. Hennes uppgift är, att tillsammans med tre medarbetare, stötta ungdomar i Linköping.

Att se Alaa Al-Sahli vid skrivbordet är inte så vanligt. Som fältsekreterare har hon sin arbetsplats ute på stan, bland ungdomar. Foto: Anders Lindkvist.

Att se Alaa Al-Sahli vid skrivbordet är inte så vanligt. Som fältsekreterare har hon sin arbetsplats ute på stan, bland ungdomar. Foto: Anders Lindkvist.

Foto:

Linköping2017-12-29 15:30

Alaa berättar entusiastiskt om polar-verksamheten, som introducerades i början på hösten, med förebild från Nacka Värmdö kommun.

- Vi har rekryterat mellan tio och tjugo ungdomar, alla mellan 17 och 19 år. Vi utbildar dem och på helgerna, fredagskvällar och lördagskvällar, är några av dem ute tillsammans med oss och träffar ungdomar. Och ja, de får betalt. De ska också i övrigt kunna fungera som förebilder i den miljö där de vistas.

Samarbete

Fältsekreterarna är långt ifrån ensamma i det ungdomssociala arbetet, men de har fördelen av att kunna röra sig fritt mellan olika bostadsområden och söker sig dit, där det finns behov.

- Vi är behovsstyrda, som Alaa Al-Sahli säger.

Fältgruppen har ett nära samarbete med fritidsgårdarna, fastighetsägare och polisen.

- Många gånger gör polisen och fältgruppen gemensamma promenader runt om i ett bostadsområde, men oftast arbetar vi var för sig. Vi som fältare kan prata friare med ungdomar, men känner vi oss oroliga, så gör vi en orosanmälan. Det är en av våra skyldigheter..

- Vår huvudsakliga uppgift är annars att finnas på plats, träffa ungdomar och ge råd och stöd. Ibland kan de själva ge oss tips om vart vi ska gå och vilka ungdomar, som skulle behöva träffa oss, berättar Alaa Al-Sahli.

Ute i skolorna

Fältgruppen träffar också yngre barn och besöker regelbundet skolornas mellanstadier.

- Där är frågorna naturligtvis annorlunda, det kan många gånger röra sig om rent existentiella frågor. Det är viktigt att de får en naturlig relation till vuxna, som inte är deras föräldrar eller lärare.

Kulturella olikheter

Även om verksamheten har ett tydligt fokus på barn och ungdomar, betonar Alaa Al-Sahli värdet av att också träffa föräldrar.

- Vi vill ju alla barnens bästa, men ibland kan tradition och religion lägga hinder i vägen för att vi ska förstå varandra och vad barn och ungdomar behöver för sin uppväxt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!