Veckan handlar om kärlek

Skäggetorpsskolan är först att få besök i år: En vecka med FN:s Barnkonvention i centrum, där myndigheter och frivilligorganisationer träffar eleverna i högstadiet, för att lära ut vilka rättigheter ungdomar har enligt barnkonventionen.

Peter Viveland från polisen och Lovisa Johansson från Fältgruppen i Linköping, samtalar med ungdomar i Skäggetorpsskolan om skyldigheter och rättigheter. Foto: Anders Lindkvist.

Peter Viveland från polisen och Lovisa Johansson från Fältgruppen i Linköping, samtalar med ungdomar i Skäggetorpsskolan om skyldigheter och rättigheter. Foto: Anders Lindkvist.

Foto:

Linköping2018-03-01 19:30

Polis Peter Viveland och Lovisa Johansson från Fältgruppen i Linköpings kommun har just haft värderings övningar i en klass. De har ställt frågor till eleverna och diskuterat. Får man till exempel umgås med vem man vill och får man förälska sig, utan att andera ska ha synpunkter?

- Eleverna vet att de har den rätten, men att det ändå inte gäller för alla. Föräldrar har stort inflytande och religionen är viktig och eleverna vet att det beror på kulturskillnader, säger Lovisa Johansson och tillägger:

- Vi måste vara medvetna om att vi i Sverige skiljer oss från större delen av världen när det gäller synen på frågor som dessa.

Med Barnkonventionen som grund

Lovisa Johansson har tillsammans med andra deltagare presenterat sig i aulan inför eleverna och förklarat syftet med veckan på skolan. Av barnkonventionens 54 artiklar betonas särskilt allas lika värde, rätten till utbildning och rätten till egna åsikter och fritidsaktiviteter. En viktig del i besöket är att upptäcka och förebygga hedersrelaterat våld och förtryck.

Frivilliga och myndigheter i samverkan

Vid sidan av polisen och fältgruppen finns representanter för Socialförvaltningen, Ungdomsmottagningen, MiniMaria och Shanazi Hjältar på plats, vid sidan av flera frivilligorganisationer, som Novahuset, Liquid, Diva, Brottsofferjouren och Rädda Barnen. Alla deltar genom att informera och svara på frågor i korridorerna eller i klassrummen. Veckan inleds med en teaterpjäs, som fokuserar hoten mot barns rättifheter.

Ungdomsorienterat arbete

Peter Viveland har 40 års erfarenhet av polisarbetet och arbetar nu förebyggande med bland annat Brottsförebyggande gruppen i Linköpings kommun:

- Jag är ofta med i samtalen kring en ungdom som är föremål för en orosanmälan och förklarar vad som är rätt och fel och konsekvenserna av ett brottsligt beteende, när de väl blir straffmyndiga. Det kan handla om näthat, stöld, misshandel och våld, oftast är det relationsorienterat. Men att på det här sättet träffa ungdomar i en skola är alltid stimulerande, säger Peter Viveland.

Lovisa Johansson ser också en fördel i att träffa barn ute på skolorna. Det har jag och mina kollegor stor nytta av i vårt ordinarie arbete:

- Vi är ju ute på fritidsgårdar och överallt där ungdomar finns, även på helger och vid särskilda event. Sedan ett halvår har vi också lite äldre ungdomar med oss, som hjälper oss att få kontakt. Vår huvudsakliga målgrupp är ungdomar mellan 13 - 16 år.

”Det handlar om kärlek” började som ett projekt

Verksamheten ute i skolorna har bedrivits sedan 2009 och är en samverkan mellan myndigheter och frivilligorganisationer. Den initierades av Rädda Barnen, men ingår sedan 2012 i kommunens regi. Två skolor på våren och två på hösten får besök. Linda Forssén, nämndsekreterare och sakkunnig på utbildningskontoret samordnar:

- Skolan är en viktig kontaktpunkt för information, också kring frågor vid sidan av den ordinarie undervisningen. Problemen kring hedersrelaterat våld och förtryck växer, samtidigt som skolan inte kan klara allt. Därför är det så viktigt med en samverkan, säger Linda Forssén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!