Johan är Pelle i sommarens barnteater

I mitten av maj har sommarens barnteater i Gamla Linköping premiär. I år blir det Pelle Svanslös. Johan Furuhjelm spelar huvudrollen och han ser fram emot premiären. - Det ska bli superkul! Det är en bra pjäs och ett bra manus. Vi gapskrattar under repetitionerna, säger han.

Folkparksteatern i Gamla Linköping. Foto: Carolina Fransson

Folkparksteatern i Gamla Linköping. Foto: Carolina Fransson

Foto:

Linköping2018-05-02 18:00

Johan Furuhjelm har spelat barnteater sedan åtta års ålder. I dag är han 16 år. Första rollen gjorde han som en av myrorna i Fem myror är fler än fyra elefanter 2010. Det var en ren tillfällighet att han var med i den pjäsen och han hade inte spelat någon teater tidigare då. När hans granne inte kunde delta ställde han i stället upp på en audition inför den föreställningen och blev sedan erbjuden en roll.

- Jag tyckte att det var otroligt kul, säger han.

"Underhålla hela familjen"

Han fastnade för skådespeleriet och sedan dess har det blivit många föreställningar med Globenteatern. Genom åren har han fått bra koll på vad som blir bra barnteater.

- Det gäller att underhålla hela familjen och att få barnen glada och engagerade. Man måste visa att man har kul på scenen och överdriva uttryck, menar han.

2015 hade han en stor roll som Findus i Pettson och Findus på just Folkparkteatern i Gamla Linköping.

- Det var en liknande roll som Pelle, men ändå inte. Jag spelade ju katt, men Findus är en mycket barnsligare katt. Pelle är en lite annorlunda roll. Man ska ju känna igen sig i det som händer honom och känna sympati för honom, säger han.

Läst böckerna

Årets teater kommer att visa klassiska scener ur Pelle Svanslös-böckerna som publiken ska känna igen sig i, men man kommer också att bli överraskad. Måns och Bill och Bull är elaka. Maja Gräddnos står upp för Pelle. Johan har läst Pelle Svanslös när han var yngre och han ser fram emot att få spela rollen.

Pelle Svanslös är Johan Furuhjelms största roll hittills. Foto: Carolina Fransson
Pelle Svanslös är Johan Furuhjelms största roll hittills. Foto: Carolina Fransson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!