Johan Dalene årets kulturpristagare

Johan Dalene började spela violin vid fyra års ålder. I dag är han 17 år och har vunnit flera internationella tävlingar, bland annat prestigefyllda The Thomas and Evon Cooper International Violin competition i USA. Nyligen tog han också emot Rolf Wirténs kulturpris 2018.

Linköping2018-05-07 00:00

Kulturpristagaren tillkännagavs av Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson, som är ordförande i Rolf Wirténs stiftelse, under en ceremoni på Linköpings slott den 4 maj.

Juryns motivering löd: Johan Dalene är en unik begåvning och stjärnsolist som med Östergötland som bas erövrar konsertpublik över hela världen med sitt bländande och innerliga violinspel. Redan från mycket unga år har Johans spel fascinerat och berört en stor publik på hemmaplan. Vid 17 års ålder har han en enastående teknik och en remarkabel känsla för instrumentets klangliga möjligheter. Johan har varit förstapristagare vid nio internationella tävlingar. Nästa säsong debuterar Johan med Kungliga filharmonikerna vid ett av världens mest prestigefyllda konserthus, Canergie Hall i New York.

"En riktig stjärna"

Efter ceremonin spelade han ett stycke för åhörarna.

-Ni hör själva. Johan är en riktig stjärna, kommenterade Elisabeth Nilsson nöjt efteråt.

Johan är uppvuxen i Norrköping och studerar i dag på Nordiska musikgymnasiet i Stockholm. Det var under en skoldag, när han skulle öva, som han fick ett telefonsamtal av Elisabeth Nilsson som meddelade att priset gick till honom i år.

-Det känns jättekul att ha fått ta emot det här priset. Det är en stor ära, säger Johan.

Spelglädje

En violinlärare som han spelat för i många år har haft stor betydelse för hans framgångar, menar han.

-Hon var riktigt bra, och vår fiolgrupp gjorde mycket tillsammans. Vi reste till Kina och Indonesien bland annat och det var mycket spelglädje i gruppen. Att ha roligt är viktigt. Man måste ha en passion för det man gör, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!