Klart för tiomiljardersfond

Nu är det klart att lagstiftning och framför allt en vilja från de åtta vattenkraftsföretag, som tillsammans står för 95 procent av Sveriges vattenkraftproduktion, satsar nu 10 miljarder kronor under en 20- årsperiod för att förbättra vattenmiljön i de svenska vattenkraftverken.

Klas Gustafsson från Tekniska verken är en av de som jobbat för att få fram en miljöfond. Foto: Tommy Pettersson

Klas Gustafsson från Tekniska verken är en av de som jobbat för att få fram en miljöfond. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2018-04-30 00:00

De åtta företagen har bildat Vattenkraftens Miljöfond AB, det bolag som kommer att finansiera miljöåtgärder för att Sveriges vattenkraftverk ska leva upp till dagens miljövillkor.

Fria faunavägar

Den 23:e april, skrev de åtta företagen på ett aktieägaravtal och går därmed från ord till handling. Hur Vattenkraftens Miljöfond AB ska fungera, och organiseras har utvecklats i ett projekt som pågått under cirka 1,5 år.

De bolag som kommer att finansiera miljöfonden är Tekniska verken i Linköping, Fortum, Jämtkraft, Mälarenergi, Skellefteå Kraft, Statkraft, Uniper och Vattenfall.

-Tekniska verken har varit ett av bolagen som drivit arbetet med fonden eftersom vi, som en av landets tio största vattenkraftsproducenter, tycker att det är mycket viktigt att vi är med och tar ansvar för miljöanpassningen av den svenska vattenkraften. Tekniska verken är en av miljöfondens finansiärer, men vi kommer också att få bidrag från miljöfonden för att miljöanpassa våra 38 vattenkraftsstationer, säger Klas Gustafsson, vice vd för Tekniska verken i Linköping och fortsätter

- Den nationella prövningsplanen, som ingår i den proposition som regeringen nu lagt fram angående vattenkraftens framtid, ger en bra ram för det kommande arbetet med att uppnå moderna miljövillkor.

Svar på EU - krav

Utgångspunkten för projektet har varit Energiöverenskommelsen som slöts sommaren 2016 mellan fem riksdagspartier och där det beslutades att vattenkraftsbranschen fullt ut ska finansiera kostnaderna för arbetet med att uppnå moderna miljövillkor.

- Vattenkraftens Miljöfond kommer att bli en av de största finansiärerna av miljöinvesteringar i Sverige, vilket kommer att göra stor nytta för vattenmiljön, säger Christer Ljunggren, Vattenfall som blir Fondens styrelseordförande.

Återställande av vattendrag

Vattenkraftens Miljöfond kommer att handlägga ansökningar om ersättning, ta in medel från delägarna, sköta utbetalningar och informera om Vattenkraftens Miljöfonds verksamhet. Vattenkraftsproducenter som kommer att åläggas miljöförbättrande åtgärder inom ramen för den nationella prövningsplanen kommer kunna ansöka om ersättning. Det kan handla om installation av faunapassager, intagsgaller och liknande åtgärder. I vissa fall kan det också handla om att en hel anläggning behöver rivas. Det i sin tur kan innebära en rad kostnader som exempelvis återställande av vattendrag.

- Genom en solidarisk finansiering via Vattenkraftens Miljöfond AB minskar de ekonomiska konsekvenserna för enskilda aktörer, vilket säkerställer att miljöåtgärderna kommer till stånd där de gör störst nytta. Vattenkraftens Miljöfond beräknas kunna starta sitt arbete i början av 2019, säger Per Nordlund, Statkraft, ordförande för det projekt som drivits fram till nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!