S utlovar två lärare i varje klass

Två lärare i varje klass och hundra lärarassistenter som ska avlasta lärarna i Linköping, det lovar S inför nästa mandatperiod.

Skolan är ett prioriterat område för Socialdemokraterna i Linköping som satsar på fler vuxna i skolan.

Skolan är ett prioriterat område för Socialdemokraterna i Linköping som satsar på fler vuxna i skolan.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2018-08-29 19:30

Två lärare i klassrummet har redan testats på några skolor i Linköping och resultat är både bättre ordning och resultat, enligt S som vill fortsätta på den inslagna vägen och göra det möjligt för alla skolor. Till detta ska också läggas en satsning på 100 lärarassistenter. De ingår i en redan tidigare satsning – på 550 miljoner – som ska gå till nya medarbetare inom skola och äldreomsorg.

Skälet till satsningarna är flera.

– Det behövs fler vuxna i skolan och det behövs det också fler vägar in till skolan, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd

En assistenttjänst är en sådan väg in i skolan. Får fler möjlighet att nosa på läraryrket kanske de också så småningom vill utbilda sig till lärare, är förhoppningen. Om bara några år kommer det att fattas omkring 75 000 lärare nämligen. Tanken är att lärarassistenterna ska avlasta lärarna i allt det som inte är pedagogiskt arbete. Med fler vuxna i klassrummet blir eleverna tryggare och klarar då sin skolgång bättre är resonemanget.

– Målet för oss socialdemokrater är att varje elev ska får det stöd som behövs för att klara sin skolgång, oavsett vilken skolbakgrund föräldrarna har, säger Kristina Edlund, gruppledare för Socialdemokraterna i Linköping.

Stöd i skolan, fokus på läskunnighet i tidiga åldrar, ordning och reda är fler löften. Därtill en utökad satsning på förstelärarsystemet där 30 lärare får ett utvecklingsuppdrag inom Linköpings skolor.

Varför har ni inte gjort det här tidigare?

– Det har vi gjort. Förstelärare har funnits i Linköping och vi har också testat lärarassistenter. Det har vi lärt oss mycket av, säger Elias Aguirre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!