Vårdföretaget tvingas betala 724 000

Vårdföretaget Norlandia har så stora brister i sin verksamhet vid Garnisonens vårdboende att kommunen kräver ett vite på 724 000 kronor. Företaget riskerar också i förlängningen att inte få delta i kommande upphandlingar.

Vi kommer att följa upp verksamheten under hösten. säger Mikael Sanfridson (S), äldrenämndens ordförande.

Vi kommer att följa upp verksamheten under hösten. säger Mikael Sanfridson (S), äldrenämndens ordförande.

Foto: Adam Wrafter

Linköping2018-08-31 08:00

– De har inte haft tillräckligt bra kvalitet och de äldre har inte fått tillräcklig god vård och omsorg, säger Mikael Sanfridson (S), äldrenämndens ordförande.

I det som kommunen kallar allvarliga kvalitetsbrister ingår bland annat att det har saknats så kallade genomförandeplaner. En brist som Mikael Sanfridson ser som särskilt allvarlig, kanske den allra allvarligaste.

– En genomförandeplan är själva grunden för omsorgen. Det är den som berättar vilket stöd, hjälp och omsorgs- eller vårdinsatser den äldre ska ha. Den är därmed superviktig, säger han.

Enligt Sanfridson saknades planerna under våren, men finns nu på plats. Nu har de boende den omsorg de ska.

Under hösten kommer kommunen att följa upp verksamheten på boendet och kommer också vara extra vaksamma på signaler om brister från boende, anhöriga och personal.

Verksamheten på Garnisonens vårdboende har följts upp under våren av äldrenämnden och kommunens kvalitets- och utvärderingskontor. Utöver bristen på genomförandeplaner menar man att Norlandia också brustit när det gäller aktiviteter, utflykter och handledning till personal. Diskussioner och uppföljningar görs hela tiden på många boenden och enligt Sanfridson rättas ofta fel direkt.

Men inte i kontakterna med Norlandia.

– Nej, responsen blev inte den bästa och vi har haft en lång dialog. Vissa saker har vi rätat ut under resans gång, men det har ändå varit så allvarligt att vi kände att tvingades att göra så här.

Ett skäl, enligt Sanfridson att man vill sända en tydlig signal både till Linköpingsborna och till de som driver äldreboenden att kommunen inte accepterar brister i vården.

Nu har äldrenämnden gett omsorgskontoret ett uppdrag att se över om det är möjligt att utesluta företag – som inte sköter sig – från att driva äldreomsorg i kommunen i framtiden.

Norlandia håller inte med kommunens beskrivning av det som inträffat. I ett mejl skriver regionchef Lena Andersson:

"Vi tar kommunens synpunkter på största allvar och har en bra dialog med Linköpings kommun. Vi är oeniga om att de områden kommunen pekar på är grund för vite, då situationen uppstått på grund av omständigheter utanför Norlandias påverkan. Vi har fullt fokus på att leverera en trygg, säker och meningsfull vård och omsorg på Garnisonen och har flera utvecklingsprojekt pågående i verksamheten."

Enligt Lena Andersson kommer Norlandia att betala vitet eftersom Linköpings kommun avslagit företagets bestridande.

Norlandia är inte enig med kommunen om vitet, men betalar eftersom företagets bestridande har avslagits. (bilden visar inte det aktuella vårdboendet)
Norlandia är inte enig med kommunen om vitet, men betalar eftersom företagets bestridande har avslagits. (bilden visar inte det aktuella vårdboendet)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!