De har "världens bästa jobb" – men utmaningar finns

Inspirerande, uppiggande och intressant. Ytterskolornas personal samlades i Målilla för en läromedelsmässa med föreläsningar och workshops.

Jenny Hesselgård, Susanna Stenfeldt och Anna Lundblad var tre av lärarna som deltog på mässan i Målilla.

Jenny Hesselgård, Susanna Stenfeldt och Anna Lundblad var tre av lärarna som deltog på mässan i Målilla.

Foto: Jimmy Larsson

Målilla2024-03-15 20:00
undefined
Benjamin "Beppe" Singer delade med sig av sina största misstag under tiden som lärare. "Misstag som jag har lärt mig något av."

Benjamin "Beppe" Singer, känd från Hjärnkontoret i SVT, var en av föreläsarna på mässan.

– Jag tycker alltid att det är fantastiskt att komma till de mindre samhällena och se vilka enorma eldsjälar det finns. De vänder ut och in på sig själva för att skapa en så bra miljö som möjligt för barnen, säger Beppe Singer strax innan hans föreläsning, med rubriken "Tio sätt att misslyckas som lärare", ska börja.

– Jag har tagit med mig tio av mina absolut sämsta beslut jag fattat i min roll som lärare. Misstag som jag har lärt mig något av.

Han jobbade som lärare i sex år och därefter som rektor i ett år på samma skola i Malmö.

– Sedan ledde en rad otroliga omständigheter till att jag 2011 blev programledare på Hjärnkontoret. Jag har varit kvar i tv-världen sedan dess, men är ute och föreläser mycket och pratar med lärare.

undefined
Att tro att man är en informatör är ett sätt att misslyckas som lärare, enligt Beppe Singer. Han menar att en lärare ska inspirera och vara en förebild.

Mässan arrangerades av elevhälsan på ytterskolorna i Hultsfreds kommun och hade runt 120 deltagare. När Beppe Singer gjorde en paus i sin föreläsning passade Vimmerby Tidning på att prata med tre av lärarna som var på plats – Susanna Stenfeldt, Anna Lundblad och Jenny Hesselgård.

– Det är trevligt att få ta del av vad de andra arbetar med, säger Susanna Stenfeldt, lärare i årskurs 5 på Målilla skola.

– Inger Lignell som hade första föreläsningen på förmiddagen var väldigt inspirerande. Hon jobbar som mattelärare på Albäcksskolan, säger Anna Lundblad, lärare i årskurs 2 på Målilla skola.

De tyckte att Beppe Singers föreläsning, som lockade till både skratt och igenkänning, var uppiggande.

– Vi ser fram emot att få titta på läromedel under eftermiddagen. Vi är inte bortskämda med att kunna åka på stora läromedelsmässor i Stockholm och Göteborg. Att de lyckas få hit många av läromedelsföretagen är helt fantastiskt, säger Anna Lundblad.

undefined
Jenny Hesselgård, Susanna Stenfeldt och Anna Lundblad var tre av lärarna som deltog på mässan i Målilla.

Dagen gav gott om idéer och inspiration.

– Jag var på en föreläsning om att läsa skönlitterärt i klassrummet. Jag fick jättemycket idéer på hur man kan göra det intressantare, säger Jenny Hesselgård, lärare på anpassad grundskola.

Hur är det att vara lärare i dag?

– Jag tycker att det är roligt. Det är många utmaningar, men jag tycker att det är jätteroligt att möta barnen. Man är en viktig person för barnen varje dag, säger Susanna Stenfeldt.

– Det är världens bästa jobb. Jag går med ett leende på läpparna varje dag, säger Anna Lundblad.

– Man lär sig nya saker hela tiden, säger Jenny Hesselgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!