Hjalmar, 14, praoade i riksdagen: "SpÀnnande"

Hjalmar Karlsson frÄn MÄlilla lyckades knipa en minst sagt unik praoplats i riksdagshuset och pÄ fredagen höll han i sitt livs första presstrÀff pÄ stadshotellet i Vimmerby för att berÀtta om upplevelsen. "Jag har blivit vÀldigt motiverad att engagera mig politiskt och mitt intresse har bara vÀxt", sÀger han.

Hjalmar Karlsson följde med riksdagsledamoten Marie Nicholson (M) pÄ jobbet. Men vÀrvad till Moderaterna blev han inte, utan brÀttar att han har planer pÄ att vara med och starta SSU i Hultsfred.

Hjalmar Karlsson följde med riksdagsledamoten Marie Nicholson (M) pÄ jobbet. Men vÀrvad till Moderaterna blev han inte, utan brÀttar att han har planer pÄ att vara med och starta SSU i Hultsfred.

Foto: Johannes Widergren

MĂ„lilla2024-03-22 14:43

Hjalmar Karlsson Àr frÄn MÄlilla och gÄr till vardags i Ättonde klass pÄ AlbÀcksskolan i Hultsfred. NÀr det blev dags att söka praoplats föll valet pÄ riksdagen och under hela veckan har 14-Äringen nu fÄtt följa med riksdagsledamoten Marie Nicholson (M) pÄ jobbet.

– Det Ă€r inte varje dag man praor i riksdagen och jag kĂ€nde att jag ville ordna en presstrĂ€ff och berĂ€tta om det. Det kĂ€nns spĂ€nnande men lite stressande samtidigt, men ocksĂ„ bra tycker jag, sĂ€ger Hjalmar Karlsson.

undefined
"Jag har blivit vÀldigt motiverad att engagera mig politiskt och mitt intresse har bara vÀxt", sÀger Hjalmar Karlsson.

Hjalmar berĂ€ttar vidare att han har ett stort intresse för politik och att det började redan vid valet 2018. 

– Alla i familjen har varit politiskt intresserade lĂ€nge och jag var med och kollade pĂ„ valvakan och sĂ„. Det var vĂ€ldigt spĂ€nnande att fĂ„ följa med i riksdagen och fĂ„ höra pĂ„ möten och seminarier, sĂ€ger han.

Har nÄgot under veckan stuckit ut som extra intressant?

– Jo, i onsdags var det en företagardag pĂ„ Stockholm Waterfront dĂ€r vi pratade skattefrĂ„gor och regionala frĂ„gor. Jag sa inte sĂ„ mycket men jag ficks sitta med och lyssna. Vissa saker kĂ€nde jag inte igen men i stora drag kĂ€nde jag Ă€ndĂ„ att jag kunde hĂ€nga med. 

Var en riksdagsledamots vardag som du hade vÀntat dig?

– Faktiskt inte. Det var mycket mer seminarier och sĂ„ Ă€n jag trodde, mer utbildningar och att gĂ„ och lyssna pĂ„ folk. 

undefined
Hjalmar Karlsson fick trÀffa sin (mellan)namne Ulf Hjalmar Kristersson i samband med EU-nÀmndens öppna sammantrÀde. "Det var spÀnnande", tyckte Hjalmar

För en ordentlig dos utrikesfrĂ„gor passade Marie Nicholson (M) ocksĂ„ pĂ„ att ta med Hjalmar Karlsson pĂ„ EU-nĂ€mndens öppna sammantrĂ€de. DĂ€r fick han bland annat hĂ€lsa pĂ„ statsministern, som förövrigt heter Hjalmar i mellannamn. 

– Han sa vĂ€l inte sĂ„ mycket men tyckte det var kul att vi har samma namn, det var spĂ€nnande att trĂ€ffa honom, sĂ€ger Hjalmar Karlsson.

Vad tar du med dig frÄn den hÀr praoveckan?

– Mycket! Jag har blivit vĂ€ldigt motiverad att engagera mig politiskt och mitt intresse har bara vĂ€xt. Jag vill alltid göra saker bĂ€ttre och kunna göra skillnad, och det Ă€r genom politiken man har möjlighet att göra det. 

Marie Nicholson (M) deltog pÄ presstjÀnst och berÀttade att hon Àr vÀldigt imponerad av Hjalmars kunskaper.

– Han Ă€r oerhört vĂ€lutbildad för sin Ă„lder. Han kan alla statsministrar och nĂ€r de suttit, och alla flaggor och sĂ„. Att ha med honom har varit lite som att ha med sig Wikipedia, sĂ€ger hon.

undefined
14-Äriga Hjalmar Karlssons politiska intresse började redan vid valet 2018. "I och med att jag gÄr i skolan sÄ tycker jag att skolfrÄgan Àr viktig", sÀger han.

Riksdagsledamoten sÀger skÀmtsamt att hon inte pÄbörjat processen att försöka vÀrva Hjalmar till Moderaterna Àn, men att hon ska göra ett försök. Hjalmar sjÀlv har dock siktet instÀllt pÄ ett annat parti framÄt.

– PĂ„ företagardagen trĂ€ffade jag en annan riksdagsledamot vid bordet och pratade om att jag ska vara med och starta upp SSU i Hultsfred, sĂ€ger han.

Vilka politiska frÄgor tycker du Àr viktigast?

– I och med att jag gĂ„r i skolan sĂ„ tycker jag att skolfrĂ„gan Ă€r viktig. AlbĂ€cksskolan Ă€r inte den bĂ€sta skolan i vĂ€rlden och det finns mycket at förbĂ€ttra dĂ€r. Sen sĂ„ Ă€r jag ocksĂ„ intresserad av matte och dĂ€rigenom tycker jag at ekonomi och siffror Ă€r intressant. 

Skulle du rekommendera andra att praoa i riksdagen?

– Ja! Det har varit en vĂ€ldigt spĂ€nnande upplevelse och om man Ă€r intresserad av politik sĂ„ kommer man definitivt tycka att det Ă€r roligt. 

undefined
"Det var mycket mer seminarier och sÄ Àn jag trodde, mer utbildningar och att gÄ och lyssna pÄ folk", sÀger Hjalmar Karlsson om sin upplevelse av riksdagen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!