Motorentusiaster vallfärdade till Målilla

Som så många år tidigare fylldes Hembygdsparken i Målilla med fordon och motorer av alla de slag. Överallt rådde aktivitet och motorerna spred välkomnande dofter till besökande motorentusiasters stora lycka. Många hade rest långt då de anser att eventet Motorns dag är årets absoluta höjdpunkt.

Sibylla Gustafsson och Lasse Björk campade intill sin SAAB 96 från 1961 i ett tidstypiskt ryggåstält från 60-talet.

Sibylla Gustafsson och Lasse Björk campade intill sin SAAB 96 från 1961 i ett tidstypiskt ryggåstält från 60-talet.

Foto: Bertil Andersson

Målilla2018-08-05 21:00

Arrangerande Målilla-Gårdveda Hembygdsförening hade valt årets tema som var redskap avsedda för hästar och utvecklingen fram tills traktorerna tog vid. Något undanskymda var det faktiskt inte alla besökare som fann dem, utan flera frågade var de var. Fast på dessa dagar så har nog de flesta kommit just för motorerna så vi får hoppas att inte allt för många blev besvikna.

En annan programpunkt var det 10-tal Jaguarbilar som skulle auktioneras ut under lördagen. Det rörde sig dock inte om körklara bilar utan renoveringsobjekt för den händige eller för de med rejäl plånbok ifall man låter någon annan att fixa.

Många var intresserade att följa auktionen men bilarna hade svårt att nå det reservationspris som satts för var och en. De som lade högsta budet ombads att ta en diskussion med ägaren, så möjligt att man i en del fall ändå kom överens.

Äldsta bilen, en T-Ford från 1919, som således blir 100 år nästa år. En ålder som den bar med vördnad och ljudet från motorn imponerade stort. Stolt ägare var Gunnar Erlandsson från Boxholm.

– Hemmavid åker jag på de flesta motorträffar som ordnas, vilket innebär att bilen går minst fyra mil i veckan. En sådan här gammal bil saknar kilometerräknare, så hur mycket den körts genom alla år är ingen som vet, berättade Gunnar Erlandsson och fortsatte:

– När jag fick tag på den var den garagerad på en loge och har således haft en viloperiod. Maxfarten på en sådan här bil håller sig kring 70 kilometer i timmen, men då är man faktiskt mer rädd än komfortabel.

En annan bil som imponerad stort var en Mercedes-Benz 250 S från 1970. Lika imponerade var de tidstypiskt välklädda och stilmässigt korrekta ägarna Bernt och Kristina Turesson från Myresjö. Därtill hade man en lika matchande husvagn, en SMV 460 de luxe från 1981.

Eftersom Motorns Dag varar över två dagar så är det många som åkt långt och som fått ordna med boende. Sibylla Gustafsson och Lasse Björk från Stockaryd hade byggt upp en campingmiljö passande till deras SAAB 96:a från 1961, med ett ryggåstält från 60-talet.

– Det är inte enbart för beskådan utan vi övernattar och sover verkligen i det, försäkrar Lasse Björk.

Programpunkten där ett 10-tal Jaguarbilar i varierande skick auktionerades ut.
Programpunkten där ett 10-tal Jaguarbilar i varierande skick auktionerades ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!