Hembygdsförening storsatsar på ny lekplats

Astrid Lindgrens hembygd har beviljat drygt 400 000 kronor till en lekplatssatsning i Målilla. "Det är den största satsningen som vi har gjort hittills i hembygdsföreningen", säger ordförande Roland S Johnsson.

Satsningen ska göras i Målilla hembygdspark. I samband med det förlänger kommunen arrendekontraktet för hembygdsparken med fem år.

Satsningen ska göras i Målilla hembygdspark. I samband med det förlänger kommunen arrendekontraktet för hembygdsparken med fem år.

Foto: Annie Hogner

Målilla2024-02-29 11:30

Tanken är att lekplatsen som finns i hembygdsparken i Målilla ska få en rad nya lekredskap. Projektet drivs av Målilla-Gårdveda hembygdsförening, som har sökt leaderpengar från Astrid Lindgrens hembygd.

– Ansökan togs upp på vårt styrelsemöte i januari. Styrelsen för Astrid Lindgrens hembygd beviljade medel för att iordningställa lekplatsen, säger Caroline Wittrin, verksamhetsledare på Astrid Lindgrens hembygd.

Hon berättar att styrelsen beviljade 436 000 kronor i projektmedel.

– Sedan är det Jordbruksverket som fattar det formella beslutet.

undefined
"Lekplatsen blir lite större än den har varit förut", säger Roland S Johnsson i hembygdsföreningen.

Hembygdsföreningen går själv in med 75 000 kronor till projektet. Dessutom bidrar Målilla samhällsförening och PRO med 5 000 kronor var.

Det innebär att totalt 521 000 kronor investeras i lekplatsen. Enligt Roland S Johnsson, ordförande i hembygdsföreningen, är satsningen den största som föreningen har gjort.

– Vi gör den här lekparken inte bara för personer som kan gå och springa, utan även för funktionshindrade som sitter i rullstol, säger han.

Barnen på Målilla skola har fått lämna förslag på vilka lekredskap som ska finnas i parken. Roland S Johnsson berättar att det bland annat ska sättas upp en karusell för barn med rullstol.

– Det är inte så vanligt. Jag tror inte att det finns någon sådan i Hultsfreds kommun, säger han.

undefined
Även barn som sitter i rullstol ska kunna kunna använda den nya lekplatsen i hembygdsparken.

Dessutom finns planer på allt från nya gungor till en klätterställning med rutschkana. Ett annat lekredskap kommer att se ut som en lastbil.

– Vi ska även ha två stycken fjädergungor och de ska likna en speedwaycykel. Vi har ju speedway i Målilla.

Förhoppningen är att arbetet med den nya lekplatsen ska kunna påbörjas i slutet av sommaren, efter Motorns dag. Först måste ett 20-tal stubbar grävas upp och allt det gamla gruset tas bort. Stötdämpande så kallad EU-sand ska läggas där i stället.

– Lekplatsen blir lite större än den har varit förut, säger Roland S Johnsson som berättar att rullstolskarusellen ska stå i utkanten av anläggningen.

Astrid Lindgrens hembygd menar att projektet kan stärka och utveckla hembygdsföreningen, som därigenom kan nå nya målgrupper.

– En hembygdsförening kanske traditionellt lockar en lite äldre publik. Vi tyckte att det var spännande att man även väver in perspektivet med barn och unga, säger Caroline Wittrin.

undefined
Satsningen ska göras i Målilla hembygdspark. I samband med det förlänger kommunen arrendekontraktet för hembygdsparken med fem år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!