LÄng process till ÄtgÀrder mot föroreningarna

Det finns ett mycket stort behov att vidta ÄtgÀrder inom det förorenade omrÄdet vid f.d sulifitfabriken i Mariannelund. Det skriver LÀnsstyrelsen i Jönköpings lÀn i ett beslut i april 2015.

Viktor Backman som sjÀlv har kunskap om mark och grundvatten genom sitt yrke pÄ Ing 2 har lagt ner runt 150 timmar Àrendet om föroreningar som sprids in pÄ familjens tomt. Han har lÀrt sig att det tar sin tid att fÄ ÄtgÀrder till stÄnd.

Viktor Backman som sjÀlv har kunskap om mark och grundvatten genom sitt yrke pÄ Ing 2 har lagt ner runt 150 timmar Àrendet om föroreningar som sprids in pÄ familjens tomt. Han har lÀrt sig att det tar sin tid att fÄ ÄtgÀrder till stÄnd.

Foto: Jimmy Karlsson

Mariannelund2020-09-30 06:00

Sen dess har Àrendet mer eller mindre stÄtt stilla. I vÄras tog LÀnsstyrelsen upp frÄgan igen med bÄde Eksjö kommun och Holmen AB.

– De vill ha en del förtydliganden, sen ska en förnyad provtagning ske, Ă€ven pĂ„ den aktuella bostadsfastigheten. Sen görs en riskbedömning för att se vilka risker de uppmĂ€tta halterna innebĂ€r. DĂ€refter görs en Ă„tgĂ€rdsutredning för att se vilka Ă„tgĂ€rder som behöver ske pĂ„ olika delar inom omrĂ„det. Det Ă€r inte sĂ€kert att halter över det generella riktvĂ€rdet mĂ„ste Ă„tgĂ€rdas, det beror pĂ„ hur marken anvĂ€nds, sĂ€ger Anna-Karin Persson handlĂ€ggare för förorenade omrĂ„den.

Hur har upptÀckten av föroreningar pÄ bostadsfastigheten Viran 1 pÄskyndat att Àrendet nu Àr igÄng igen?

– Vi hade tagit upp det Ă€ndĂ„, men det ger ett extra driv för att fastighetsĂ€garen hamnat i klĂ€m, den hĂ€r tomten ingick inte i den stora undersökningen 2003, sĂ€ger hon.

Mikael WÀrnbring Àr chef för samhÀllsbyggnadssektorn i Eksjö kommun.

– Föroreningarna pĂ„ fabriksomrĂ„det Ă€r kĂ€nda sen lĂ€nge. Under Ă„ret har det med hjĂ€lp av Viktor Backman kommit fram indikationer pĂ„ föroreningar pĂ„ fastigheten Viran 1, sĂ„ vi tycker det Ă€r bra att lĂ€nsstyrelsen tar upp Ă€rendet igen, sĂ€ger han.

Vilket ansvar kÀnner ni som Àger marken ?

– Vi gör det tillsynsmyndigheten Ă„lĂ€gger oss. Sen kĂ€nner vi stort allmĂ€nansvar för medborgarna och vill göra det som lagen föreskriver i alla lĂ€gen, sen fĂ„r vi se vad den fortsatta handlĂ€ggningen av Ă€rendet kommer fram till för Ă„tgĂ€rder och ansvar för det, sĂ€ger han.

Familjen förbereder ett skadestÄndskrav mot kommunen, hur ser ni pÄ det?

– Vi har inte sett nĂ„got sĂ„nt Ă€nnu. Men fastighetsĂ€garen har all rĂ€tt att fĂ„ det prövat i en offentlig rĂ€ttsprocess. Skulle det dĂ€r komma fram att han har lidit skada ska han ha ersĂ€ttning utifrĂ„n det, sĂ€ger Mikael WĂ€rnbring.

Lars Strömberg, miljöchef pÄ Holmen AB konstaterar att bolaget hittills Älagts ansvar för undersökningar och det sker i samarbete med lÀnsstyrelsen och kommunen och att det inte finns nÄgon rÀttstvist kring ansvaret i dagslÀget.

Hur lÄngt bort kan eventuella ÄtgÀrder vara?

– Det Ă€r svĂ„rt att sĂ€ga. DĂ„ behövs Ă€ven en förnyad ansvarsutredning. Det mest troliga Ă€r att en stor del kommer att bekostas av bidragsmedel eftersom tillkomsten av kisaska ligger sĂ„ lĂ„ngt tillbaka som 1920-talet, sĂ€ger Anna-Karin Persson.

Karta: Mariannelund
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!