Såg verkligen Ida ända till Mariannelund?

Som sommarjobbare i ett yrke som är nytt för mig, vet man inte vad som är för dumt för att skriva om, men jag hade en idé. Jag undrade om Ida, i Astrid Lindgrens berättelse om Emil i Lönneberga, kunde se ända till Mariannelund när hon blev upphissad i flaggstången?

Såg verkligen lilla Ida ända till Mariannelund när hon var upphissad i flaggstången? Är det möjligt att se så långt? Frågorna är många, och Astid kanske inte ens vet svaret själv.

Såg verkligen lilla Ida ända till Mariannelund när hon var upphissad i flaggstången? Är det möjligt att se så långt? Frågorna är många, och Astid kanske inte ens vet svaret själv.

Foto: Magnus Strömsten

Mariannelund2020-08-29 09:00

Det första jag gjorde var att kolla avståndet mellan Katthult och Mariannelund, som var 10,5 kilometer bilväg. Kortare fågelvägen. Sen kollade jag längden på en flaggstång. De längsta verkar vara 18 meter.

Jag hade hoppats på att kunna åka till Katthult eller möjligen bli upphissad i flaggstången själv. Mina kollegor gav mig idéer som att åka upp med en drönare. Ingen av dessa idéer genomfördes tyvärr.

Länsstyrelsen i Kalmar borde väl veta en sådan här sak? Tyvärr inte och de hänvisade mig till lantmäteriet för Länsstyrelsen sysslade tydligen inte med sånt och fnissade åt min fråga. Efter en lång telefonkö till lantmäteriet kom jag fram men de visste inte heller svaret, trots att jag hade koordinationerna.

Jag testade också att ringa en professor på matematiska intuitionen på Linnéuniversitetet i Kalmar. Efter att han skrattade klart åt min fråga så visste han ändå inte svaret. Man måste tydligen kolla vad det är för krökning på jorden.

Jag började tänka om det ens var möjligt att se så långt. Men en studie har visat att ögat kan se ett stearinljus i becksvart mörker på 2,6 kilometer, så mina odds var fortfarande goda.

Någon som jobbar med ögon måste väl veta mer. En optiker har säkert svaret. På Synsam i Vimmerby fick jag något som kan verka som ett svar. Om Ida hade perfekt syn, vilket vi får anta att hon har, hon hade ju inga glasögon i berättelsen, så ska hon kunna se något som är 8,75 millimeter högt från sex meters håll.

En kollega försöker förklara för mig hur det kan funka. Jag hade mattestöd hela gymnasiet så matematik är inte min starka sida. Han menar att man kan ta 6 x 16000 som är 10 000 meter. Ungefär så långt som det var mellan Katthult och Mariannelund. Sen ta 8,75 x 1666= 14580. 14580 betyder 14,580 meter.

Alltså måste en byggnad i Mariannelund vara längre 14,580 meter. Fanns det en byggnad i Mariannelund i början av sekelskiftet som var över 14 meter? Finns det några berg mellan Mariannelund och Katthult? Som Kisabo har jag tyvärr inte kunskaperna om Smålands geografi.

För att ta reda på det behöver jag er hjälp, kunde Ida se Mariannelund när hon blev upphissad i flaggstången av Emil?

Märta Svensson, reporter.
Märta Svensson, reporter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!