Med regeringens politik kan ladorna förbli tomma

Torkan slår hårt mot landets bönder.

Torkan slår hårt mot landets bönder.

Foto: Marie Kerrolf

Politik2018-07-16 09:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Årets torka medför stora konsekvenser för många lantbrukare.

Rekorddåliga skördar på stora arealer medför foderbrist och att många bönder nu säljer sina djur för att ha foder så det räcker i vinter. En konsekvens av detta är att slaktköerna vuxit och att väntetiden för att skicka sina djur till slakt redan nu, på många håll, är framskjutet till år 2019 på grund av avsättning och produktionskapacitet.

För att öka köttavsättningen vädjar branschen till svenska folket att köpa mer svenskt kött.

Som Moderat tycker jag det är viktigt med ett starkt jordbruk, hög självförsörjelsegrad och en bra krisberedskap i Sverige. Situationen gör mig orolig att ännu fler bönder kommer att sluta med jordbruket, efter att fodret är slut och djuren är sålda. Detta motverkar Moderaternas mål om att Sverige ska bli mer självförsörjt.

Hushållen fick nyligen en broschyr från Myndigheten för Samhällskydd & Beredskap som gav råd om vad hushållen bör tänka på för att klara en kris bättre. Denna broschyr beskrev hur viktigt det är med förvaring utav Mat & Vatten samt att hjälpa andra.

Precis som branschen vädjar till Svenska folket om att äta mer svenskt kött så vädjar jag därför nu till Stefan Löfvén att avbryta semestern och att leva upp till MSB:s råd om vikten av att förvara matvaror, genom att visa handlingskraft i frågan.

Regeringen, som har för vana att arbeta med subventioner, kunde exempelvis ersätta subventionerna för elcyklar och elbåtmotorer med subventioner som kan hjälpa bönderna, djurhälsan, bidra till en bättre miljö och samtidigt stärka krisberedskap i Sverige.

Exempel:

Köper konsumenten en frys med energiklass A+ eller kan uppvisa innehavande av en frys med energiklass A+, så bör staten under en begränsad tid, subventionera en värdecheck per hushåll för inköp utav kött och vissa matvaror med ursprung i Sverige.

Ett förslag som skulle kunna bidra till:

Miljön

– Eftersom många gamla energislukare till frysar skulle bytas ut till A+ samt att mindre kött skulle tvingas destrueras.

Krisberedskapen

– Eftersom matförvaringsmöjligheten per hushåll genom förslaget skulle bli mer uthållig.

Bönderna & djurägare

– Eftersom konsumtionen skulle öka skulle avsättningen för svenska matvaror öka, däribland köttet med resultaten att slaktköerna skulle minskas.

Det svenska jordbruket skall inte ses som en miljöfarlig verksamhet – Tvärtom ska vi vara stolta för vårt jordbruk och värna om våra djur och landskapsvårdare. Gör regeringen inget snart så riskerar ladorna att förbli tomma även efter krisen.